Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tierp måste ta hedersförtryck på allvar

Det är dags att Tierps kommun tar frågor om hedersförtryck på allvar. Liberalerna kommer att arbeta för att alla pojkar och flickor ska ha rätt att välja själva hur de vill leva sina liv.

Tiotusentals människor, flickor och kvinnor, pojkar och män, lever i dag i ofrihet mitt i det svenska samhället. De hotas, utsätts för våld, och vissa får till och med betala med sitt liv såsom Fadime Sahindal fick 2002 i Uppsala. Allt detta för att upprätthålla en familjeheder som krockar med vårt sekulära och moderna samhälle.

 

Tack vare den kartläggning som TRIS genomfört på uppdrag av Uppsala kommun och Länsstyrelsen kan vi nu konstatera att hedersförtryck är utbrett i Uppsala. Men tyvärr har vi inte samma kunskap om läget i Tierps kommun för att Socialdemokraterna har sagt nej till en kartläggning. Svårt för oss Liberaler att förstå varför.

 

Liberalerna har i över 15 år fört kampen mot hedersförtryck. Nyamko Sabuni var en av de första att uppmärksamma hedersvåld. I början blev hon utskälld och kallad för rasister för att hon vågade beskriva problem som fanns i vissa invandrarkretsar. Idag har nästan alla partier vaknat till liv och insett hur viktigt det är att vi står upp för de flickor och pojkar som drabbas.

 

I riksdagen har vi arbetat hårt för att driva frågorna framåt. Kunskapen om hedersrelaterade frågor måste öka i hela samhället. Det handlar till exempel om personal inom polis och domstolar liksom inom vården. Och alla kommuner måste kunna ge hjälp till den som drabbas. Det kan handla om att skolpersonalen fångar upp signaler om att något inte står rätt till, eller om att socialtjänsten sätter in hjälp till den som är hotad. Och det måste finnas ordentligt med resurser för arbete mot hedersförtryck.

 

Vi vill införa en så kallad Lex Fadime, strängare straff om brottet begås på grund av hedersmotiv. Vi vill också att utvisning alltid ska prövas av icke-svenska medborgare som döms för hedersrelaterade brott, grova vålds- och sexualbrott samt hatbrott. De som lever under hot måste få ökat skydd till exempel genom permanent skyddad identitet.

 

Lagen mot barn- och tvångsäktenskap måste skärpas. Liberalerna har bidragit till att skärpa lagstiftningen men det finns fortfarande luckor i lagen som behöver täppas till. Bortgifta barn som kommer till Sverige ska aldrig räknas som gifta enligt svensk lag. Det ska vara straffbart att planera för att tvinga en ung tjej att gifta sig under en utlandsresa, även om äktenskapet inte blir verklighet.

Maria Weimer

Riksdagsledamot (L)

Alfred Mujambere

Ordförande Liberalerna i Tierp (L)

Sara Näslund

Kandidat till kommunfullmäktige i Tierp (L) 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel