Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tierp tappar specialistläkare

Nu ska Tierpsbor inte längre få hjälp av ögon- och öronläkare på hemorten.
Mottagningarna flyttas 30 mars till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi har kapacitet att ta hand om berörda patienter inom befintlig versamhet. De kommer att kunna träffa samma specialister och erbjudas samma service, säger Manochehr Amani, verksamhetschef för ögon- näsa halsverksamheten på Akademiska sjukhuset.

Vad säger patienterna om det här?

– Vi har inte pratat med patienterna. Det kan bli jobbigt att åka till Uppsala men vi försöker se till så att tiderna de får passar med sjukresebussen.

I dag kommer ögon- och öronläkare till Tierps vårdcentral några dagar i veckan. På ett år görs cirka 400 läkarbesök hos öronspecialisten och 500 hos ögonläkaren. Bakgrunden till Uppsalaflytten är att primärvården inte längre har i uppdrag att bedriva specialistmottagningar. Verksamheten i Tierp har därför varit ett konsultuppdrag, inte en filial.

Amani säger att det råder brist på sådana här läkare i hela landet och att det är bättre att samla all kompetens på sjukhuset. Dessutom är en av de berörda läkarna 70 år och även den andra har talat om att gå ned i tid.

– Det här blir mindre sårbart, vilket är positivt för alla parter.

Han säger att alternativet vore att bygga en fullskalig filial i Tierp vilket kräver stora investeringar i lokaler och medicinsk utrustning. Manochehr Amani menar att det inte är ekonomiskt försvarbart då det finns utrustning och lokaler på Akademiska sjukhuset.

Sara Sjödal (C), Tierp, som sitter i landstingsfullmäktige, är mycket kritisk till flytten av läkarna. Hon säger att det slår direkt mot de som bor på landet.

– Det är exempel på socialdemokratisk centraliseringspolitik.

Hon vill nu att den röd-gröna marjoriteten i landstinget tar kontakt med den berörda enheten på Akademiska för att hitta ett alternativ. Sjödal menar också att åtgärden går stick i stäv med tanken att ge mer närvård på hemorten.

Landstingsrådet Börje Wennberg (S), Tierp, säger att han inte jublar över åtgärden men att den är nödvändig utifrån att trygga försörjningen av läkare och få ihop ekonomin.

– Jag vet ju om Akademiskas pressade situaiton. Det blir lite besvärligare för patienterna men vi har sjukresebussen och bra flöden.

Börje Wennberg tycker inte att det här rimmar illa med tanken på att ge närvård. Han säger att närvård bladn annat går ut på att vårda äldre människors krämpor på hemorten så det slipper åka till akuten i Uppsala.

Sara Sjödal tycker att ni på röd-gröna sidan borde ta kontakt med enheten för att hitta en annan lösning..

– Då är min motfråga till henne: var ska vi ta de pengarna ifrån som fattas?

Anette Thorell, ordförande för Hörselföreningen i Tierp med 141 medlemmar, tycker inte att åtgärden är bra.

– Då får patienterna härifrån köa med alla andra i Uppsala. Det kan också vara bökigt att ta sig uppför trappor och in i hissar. Jag ska ta upp den här frågan på vårt årsmöte.