Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1,5 miljon dyrare med inköpt mat

Fem eller 13 egna kök som lagar mat till skolor och äldreomsorg.
Eller fortsatt inköp av kyld mat från en entreprenör?
De olika alternativen i Tierps kommun är nu utredda.

Annons

Utredningen har gjorts av förvaltningschef Jan Rosenfeld.

I slutänden ska politikerna besluta om matsystemet i kommunen från 2010. Rosenfeld har räknat på tre alternativ – matlagning i fem respektive 13 kök där varmhållen mat körs ut till andra enheter samt fortsatt inköp av mat utifrån. Det finns även ett alternativ där entreprenören också sköter uppvärmning och servering, men den totalkostnaden har inte gått att få fram.

Uträkningarna visar att nuvarande avtal med entreprenören Sodexho kostar 30,7 miljoner kronor per år, systemet med fem egna kök 29,2 och 13 egna kök 29,3. Då har Rosenfeld tagit med alla kostnader såsom personal, livsmedel, transporter och ombyggnad

– Människor kanske frågar sig varför vi inte fortsatte med egen-regi för tre år sedan då det var billigare än entreprenaden. Men läget var ett annat då. En ombyggnad av köken tar sju-åtta månader och nu har vi ett system som kan rulla på under tiden.

Aspenköket

Enligt förslaget med 13 egna tillagningskök ska all matlagning till äldreomsorgen, förutom den till Wesslandia i Karlholmsbruk, ske vid Aspenköket i Tierp. Rosenfeld säger att det systemet också kan gälla om det blir färre kök.

Kan något ändra dina beräkningar?

– Detär räknat i 2008 års nivå. Men transportkostnaden kan öka om bensinpriset fördubblas till 2010, och livsmedelspriserna kan stiga.

På kommunstyrelsens arbetsutskott på tisdag ska Rosenfeld presentera utredningen.

– Det kan bli så att jag får anvisningar att ta fram ett förslag till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Mer läsning

Annons