Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 miljoner mindre

/
  • SPARPLANER. Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) säger att inget område är heligt men att skolorna blir kvar när kommunen tvingas spara på grund av minskade skatteintäkter 2012.

Oron på världens finansmarknad slår mot ekonomin i Tierps kommun. Enligt den senaste prognosen blir skatteintäkterna för 2012 tio miljoner konor mindre än beräknat.
– Det är klart det är oroande, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Annons

Minskningen påverkar budgeten för 2012 som tas i kommunfullmäktige i november. Eriksson säger att de styrande precis börjat med budgetarbetet och att det i dagsläget inte går att svara på var man tänker spara. Kommunalrådet säger att tio miljoner kronor motsvarar en procent av kommunens budget som ligger på en miljard.

– Men tio miljoner är mycket pengar.

Inga heliga områden

Det finns enligt honom inte något heligt område utan alla delar i en kommun – exempelvis äldreomsorg, skola, vägunderhåll, stöd till barn och vuxna – kan drabbas.

Tänker ni lägga ned någon skola?

– Några sådana planer finns inte, svarar Bengt-Olov Eriksson.

Prognosen över skatteintäkter kommer från Sveriges kommuner och landsting. Prognosen innan pekade på mer skatteintäkter 2012 än 2011.

Äter upp ökningen

– Då såg det bra ut. Det här äter självklart upp det. Det hinner komma fler prognoser som både kan vara bättre och sämre.

Till saken hör att Tierps kommun ser ut att gå back i budgeten för innevarande år – 2011. Prognosen efter första kvartalet pekade på 30 miljoner back. Om den tendensen stod sig skulle kommunen gå elva miljoner back istället för budgeterade 19 miljoner plus. Enheterna som har ett minus minus ska komma med åtgärdsplaner. Eriksson säger att ett back i årets budget påverkar 2012 på två sätt.

– Dels får vi en större kostnadsmassa att bära på, en ryggsäck. Dels stjäl ett utrymme, vi måste ju fylla igen det vi gått back.

Mer läsning

Annons