Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

106 miljoner till Upplands landsting

De 106 miljoner kronor som staten skjuter till landstinget i Uppsala län lindrar framtida besparingar. Det menar landstingsrådet Erik Weiman (M).

– Om vi inte fått de här pengarna hade vi tvingats till tuffa åtgärder, säger han.

Annons

Det var på måndagen som regeringen meddelade att landets kommuner och landsting skulle få ett tillskott på sammanlagt tio miljarder kronor inför 2010. För Uppsala läns landsting som dras med stora sparbeting, blir det 106 miljoner.

– Det kommer inte att innebära några nya satsningar. Men det ger oss en trygghet, förklarar Erik Weiman.

Landstinget ska spara 300 miljoner kronor de kommande tre åren. Dessutom dras landstinget med ett underskott i årets budget - vilket lett till neddragningar vid bland annat Akademiska sjukhuset och vårdcentralerna i Norduppland.

Men de besparingarna påverkas inte av de nya miljonerna. Landstingsrådet i opposition, Börje Wennberg (S), tycker att pengarna hade behövts redan i år.

– Jag vill betona att det är jättebra att vi får de här pengarna. Men det här förbättrar ju bara resultatet nästa år. Det här kan vara ett sätt att förhindra skattehöjningar. Det kanske kan ha att göra med att det är valår då, säger Börje Wennberg retoriskt.

Han hade hellre sett en permanent höjning av statsbidragen under de närmaste åren.

– Nu blir det aldrig långsiktigt bra, utan risk för ytterligare besparingar kommande år.

Erik Weiman är av en annan åsikt.

– Det enda vi gör nu är att omfördela landets skattepengar. Det bästa sättet att undvika besparingar är att skapa bra ekonomisk tillväxt, så att vi kan få in nya skattepengar på det sättet.

 

 

 

Mer läsning

Annons