Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

11 miljoner från Tierp till nya Citybanan

Kommunfullmäktige beslutade på tisdagen att bidra med 11 miljoner kronor till Citybanan i Stockholm. Men vänsterpartiet vill att staten ska betala.

Annons

– Citybanan är nödvändig för trafiken. Men det är en statlig angelägenhet, motiverade Elisabeth Rosengren (V).

Övriga partier i kommunfullmäktige ställde sig bakom beslutet. Citybanan kostar 16 miljarder kronor och finansieras av kommuner och landsting i Mellansverige. I den ingår bland annan en pendeltågstunnel genom Stockholm. Syftet är att bygga bort flaskhalsar som bidrar till förseningar i flera delar av landet.

Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) höll principiellt med vänsterpartiet, men menade att frågan är så viktig att principen får ge vika för den praktiska verkligheten.

– Det ingår mer i det här paketet. Till exempel dubbelspår i Gamla Uppsala. Det här är en investering vi får tillbaka mångfalt, sa han.

Vänsterpartiets Urban Blomster skyllde sättet att finansiera Citybanan på regeringen.

– Den här regeringen har sänkt skatten för höginkomsttagarna, sen skickas räkningarna till kommunerna.

En kommentar som fick moderaternas Daniel Blomstedt att reagera.

– Det är olyckligt att vänsterpartiet väljer att bli ideologiska i en sådan här fråga. Vi ska inte låta någon annan betala för det vi har nytta av.

Även vid allmänhetens frågestund kom situationen i tågtrafiken upp. Frågeställaren menade att trängseln på Upptåget gör att man får stå långa sträckor. Kommunalrådet tror att Citybanan kan underlätta för fler tåg.

– I dag har vi nått kapacitetstaket. Det här gör situationen bättre.

Mer läsning

Annons