Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-åring skickade hot till fyra skolor

”You will die”. Så löd texten i det utskrivna mejl som fyra skolor i Tierps kommun mottog. En 16-årig pojke, som själv är elev vid en av skolorna, misstänks nu för olaga hot.

Annons

Hotbrevet skickades för två veckor sedan till Aspenskolan, Centralskolan, Mehede skola och Bruksskolan i Söderfors. Med skolmassakern i Tyskland i färskt minne såg polisen allvarligt på hotet.

– Vi ser allvarligt på det och agerade omgående. Polisanmälan föranledde att skolan hjälpte oss att spåra eleven. Dagen efter hämtades han in till förhör, vi gjorde en husrannsakan och beslagtog hans dator, säger närpolischefen Niklas Hållkvist.

16-åringen skrev texten i ett mejl som han sedan skrev ut på skolornas olika skrivare. Detta gjorde han hemifrån men då pojken använde sitt skolkonto kunde skolan spåra vem som låg bakom utskriften.

16-åringen har i polisförhör erkänt att han skickade hotet. Men enligt polisen har han uppgett att det bara var menat som en kul grej och att han inte hade några intentioner att göra verklighet av hoten.

– Det här är färdigutrett från polisen sida. Nu ska åklagaren bedöma om han ska åtalas eller inte, säger Niklas Hållkvist.

Centralskolans rektor Helena Car blev direkt orolig när hon såg utskriften.

– Det är naturligtvis väldigt obehagligt. Men det kändes lite bättre när vi direkt kunde lokalisera från vilken användare det kom, det var det som var det viktiga, säger hon.

Arbetarbladet har utan framgång sökt rektorer på de övriga skolorna för en kommentar.

Annons