Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18 ton trämaterial har bytts ut

/
  • Flera ton trä kommer att ha bytts ut när renoveringen av kolhuset är klar. Mikael Pesonen och hans kollegor är nu inne i slutfasen.
  • TUNGT. Det blir mycket tunga lyft under renoveringen av kolhuset. Nicklas Englund flyttar på en balk.

Det har varit fyra slitsamma månader. Men snart är renoveringen av det gamla kolhuset i Strömsbergs bruk klar. Till sommaren planeras guidade turer.

Annons

Nicklas Englund startar motorsågen och sågar av en drygt två meter lång balk. Han står på byggställningen tio meter över marken uppe i det gamla kolhuset. Tillsammans med sina två kollegor från byggfirman Lennart Jansson AB, Mikael Pesonen och Daniel Kastemyr, rustar han byggnaden till brukbart skick. Stora delar av trästommen har bytts ut och förstärkts.

– Det är inte direkt något finsnickeri här uppe, säger han samtidigt som han tar bort hörselskydden från huvudet.

Balkarna och stommarna som de tre har att jobba med är stora och tunga. När projektet är genomfört kommer de att ha bytt ut sammanlagt 18 ton trämaterial.

Kolhuset i Strömsberg är en viktig del av brukets historia. Det var här som man förvarade det kol som användes i brukets ugn. Hästar släpade in kolet via körbron och sedan vidare på körbanan i kolhuset fram till tippningsplatsen.

I dag är både den utvändiga körbron och hälften av körbanan i huset renoverade. För snickarna har det varit ett annorlunda jobb men alla är överens om att det har varit roligt och givande, om än något slitsamt.

– Det blir otroligt tungt och smutsigt. Vi har gjort mycket av jobbet för hand med yxa och såg, säger Daniel Kastemyr.

Att mycket av trät i byggnaden var angripet av insekter och fukt visste man innan renoveringen drog igång. Men utöver det planerade arbetet tillkom vissa moment på vägen.

– Här ser man att vissa av takstolarna är rötskadade, det var visste vi inte när vi började, säger Mikael Pesonen och pekar mot taket.

Annars har renoveringen handlat om muskelkraft i kombination med mycket planerande och mätning. Ulf Jansson är vd på Lennart Jansson AB och han berättar att det gäller att gå väldigt försiktigt fram när man arbetar med så pass gamla byggnader. Endast kärnvirke av riktigt bra kvalité har använts.

– Det är ett spännande projekt. Det finns inte många sådana här hus kvar, det är väldigt, väldigt ovanligt och alla har sina speciella egenskaper, säger Ulf Jansson.

Renoveringsarbetet har pågått sedan i början av november förra året, efter det att Stiftelsen Strömbergs industriminnen beviljats ett bidrag från länsstyrelsen för renoveringen.

Mer läsning

Annons