Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åring åtalas för mordbrand

I går förmiddag väcktes åtal mot den 19-årige nordupplandsbo som misstänks ha anlagt en lägenhetsbrand i Örbyhus för knappt tre veckor sedan.
Han åtalas för mordbrand, alternativt grov allmänfarlig vårdslöshet.
– Jag kommer starkt att rikta in mig på att stärka mordbrand, säger åklagaren.

Annons

Rättegången mot 19-åringen inleds på tisdag och gäller den brand som härjade i en lägenhet på Dannemoravägen i Örbyhus 30 juni.

Branden upptäcktes av en person som befann sig på den intilliggande bensinmacken. På samma mack ska den åtalade, enligt vittnesmål, ha köpt en flaska tändvätska 20 minuter tidigare.

Har ändrat vittnesmålet

Mannen åtalas för att ha anlagt branden, alternativt vållat den genom att lägga en tänd cigarr på en bokhylla alldeles bredvid en plastflaska fylld med tändvätska.

Den sista versionen är vad 19-åringen själv slutligen har angett i förhör.

Han har ändrat sig flera gånger och sa från början att det var tv:n som hade orsakat branden.

Kan få åtta års fängelse

Men enligt polisens experter är det inte tekniskt möjligt att en cigarr har kunnat antända vätskan på det vis som den åtalade beskriver. Därför riktar åklagaren in sig på att styrka mordbrand, alltså att den åtalade haft uppsåt att tända på.

Straffskalan för brottet är lägst två och högst åtta år.

– Jag kommer att yrka om fängelse. Alternativet skulle vara psykiatrisk vård, men det är inte aktuellt i det här fallet, säger åklagare Stig Ernsund.

I åtalet finns också en stämningsansökan från fastighetsägaren. Försäkringsbolaget kommer att driva en egen process senare.

Den åtalade greps och häktades för cirka två veckor sedan och har suttit frihetsberövad sedan dess. Ingen person kom till skada, men lägenheten totalförstördes i branden.

Försvarsadvokaten har inte gått att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons