Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19-åring dömd för gruppvåldtäkt

Den 15-åriga flickan våldtogs av flera unga män. I går dömdes en av förövarna till fem månaders sluten ungdomsvård för våldtäkt, nästan tre år efter övergreppet och två år efter flickans självmord.

Annons

Flickan överfölls i juni 2008 när hon tillfälligt lämnat en fest vid von Bahrska häcken i Uppsala. Flera unga män tvingade ned flickan på marken och våldtog henne en efter en. Trots omfattande spaningar lyckades inte polisen gripa männen och utredningen lades ned. Flickan mådde dåligt efter händelsen och av alla rykten som florerade efteråt. Hon tog sitt liv i juni förra året.
– Övergreppen bidrog till hennes död, säger kriminalinspektör Jan Bihlar till TT.

Utredningen lades ner

Någon månad före våldtäkten hade flickan anmält att hon utsatts för sexuella övergrepp men även den utredningen lades ned.
I höstas greps en 19-åring misstänkt för misshandel och polisen tog då rutinmässigt ett dna-prov som överensstämde med dna som säkrats från den våldtagna flickan.

DNA-fynd fällde mannen

Dna-fyndet och flickans egen berättelse om våldtäkten som spelats in på video spelades upp i tingsrätten och blev de avgörande bevis som fällde mannen. Domstolen anser det styrkt att han våldtagit flickan.
– Bevisläget komplicerades av att flickan var död men nu hade vi ett förhör inspelat på video, säger åklagare Joachim Gyllencreutz.

TT

Mer läsning

Annons