Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 åtalas för protesten vid Forsmark

19 Greenpeaceaktivister åtalas för grovt olaga intrång på Formarks kärnkraftverk.

De klättrade över staketet, kedjade fast sig och vecklade ut protestbanderoller.

Annons

De åtalade är mellan 19 och 47 år gamla. Huvuddelen är svenska medborgare men i gruppen ingår också några norrmän och danskar. De åtalas för att 14 juni ha trängt sig in på det inhägnade kärnkraftsområdet och stannat kvar där tills de greps av skyddsvakter och polis.

Vice chefsåklagare Magnus Berggren menar att aktionen medfört olägenhet och stora kostnader för både Forsmak och polis. Gruppen har medfört bland annat stegbil, trailer, gummibåtar, rep, kommunikationsutrusning och kamera för filmning under aktionen. Bevisning är förhör med de åtalade, polismän och företrädare för Forsmark. Dessutom för åklagaren fram bevisning i form av mediakontakter och genomförandeplan som ska styrk att det var en välplanerad aktion.

Till tonerna av Ted Gärdestads "Sol vind och vatten" och utklädda till solar klättrade aktivisterna in på området. Med åtgärden ville de få riksdagsledamöter att rösta nej vid kärnkraftsomröstningen som skulle hållas samma vecka.

Tidigare har 29 utländska aktivister som deltog i aktionen dömts till böter. De domarna är överklagade till hovrätten och man väntar nu på beslut om prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons