Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 militärer övar i Karlholmsbruk

Söndag 15 november invaderas Karlholmsbruk av Livgardet. 300 militärer med stridsfordon och bandvagnar ska öva i rivningshusen på Hauhogatan.

– Det kommer att smälla och man kommer att se militärer, säger Magnus Gerhardsson, ställföreträdande bataljonchef, och den som leder övningen.

Annons

Det är slutövning för en kull värnpliktiga som muckar vid årsskiftet. Militärerna ska öva på Marma skjutfält och anfallet mot Karlholmsbruk sker därifrån.

Garnisonen är normalt stationerad i Kungsängen utanför Stockholm och utbildar soldater samt officerare för internationell tjänst. Militärerna är specialiserade på strid i bebyggelse – och husen på Hauhogatan är valda med omsorg.

– Vi övar oftast i industrilokaler. Det är inte så vanligt att det finns hyreshus att tillgå, så vi är mycket nöjda med att kunna använda den här platsen.

Soldaterna kommer att öva till fots, men även med 23 stridsfordon och tio bandvagnar. De kommer att skjuta med lös ammunition för eldhandvapen och kulsprutor. Det är dock begränsat till mellan klockan 10 och 18.

Enligt Magnus Gerhardsson är nyfikna välkomna att titta på. Militären kommer att städa upp efter sig.

– Vi kommer ju inte direkt att bränna ned husen, men en och annan dörr tänker vi slå in.

Enligt Tierpsbyggens vd Roger Kjettselberg är det positivt att militären vill öva på platsen.

– Så länge det inte förstörs så mycket att det påverkar att husen rivs på ett miljömässigt sätt tycker jag att det är bra, säger han.

Mer läsning

Annons