Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

68 sägs upp från Atlas Copco i Tierp

68 personer sägs upp från Atlas Copco i Tierp. Det blir resultatet av de MBL-förhandlingar som pågått i över en månad.

Annons

– Vi har tittat på många olika saker, olika utbildningsalternativ och vi har gått ner till fyradagarsvecka för att minimera antalet. Efter det läge som rådde när vi lade varslet så har vi hamnat på en rimlig nivå, säger fabrikschefen Stefan Calner.

60 kollektivanställda och åtta tjänstemän tvingas nu att lämna sina jobb. Under fredagen informerades de anställda om att MBL-förhandlingarna var klara men beskedet om vilka som berörs dröjer. Under tisdagen inleds arbetet med individuella samtal och under dessa kommer samtliga berörda att informeras. Både fackliga representanter och Stefan Calner uppger att förhandlingsklimatet har varit bra.

– Man är väl aldrig nöjd när folk ska behöva gå hem men efter omständigheterna får man väl säga att vi kom överens i alla fall. Det handlar om att ge och ta, säger IF Metalls klubbordförande Sune Kjetselberg.

På tjänstemannasidan hade Mikael Bergstedt, ordförande för Ledarna, ställt in sig på att tolv personer skulle förlora sina jobb. Nu blir det åtta personer som tvingas gå och Bergstedt påpekar att han aldrig kan känna sig nöjd när människor förlorar sina jobb. Han känner trots allt att det på tjänstemannasidan finns en organisation som nu kan driva arbetet vidare framåt.

– Så som tiderna är så är det inte så mycket att säga. Diskussionerna var väldigt tuffa före nyår men efter det har vi fört en bra dialog och vi har fått en bra insyn i organisationen, säger Mikael Bergstedt.

Under nästa vecka finns Trygghetsrådet på plats i fabriken i Tierp och erbjuder enskilda samtal med anställda som drabbats av nedskärningarna. Tillsammans går man då genom vad den uppsagda har för utbildning och vad denne kan tänka sig att göra i framtiden.

– Trygghetsrådet kommer också att göra upp med utbildningsplatser för de som berörs, det är ju inte så lätt i dagsläget att få jobb i Tierp, säger Mikael Bergstedt.

När den uppsagda personalen försvinner från Atlas är ännu inte helt klart.

– 5 april börjar den nya organisationen gälla och då ska allt vara klart, men det kan fortfarande finnas kvar personer med längre uppsägningstid, säger Stefan Calner.

Annons