Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 av 80 varslade på Atlas Copco sägs upp

/
  • UPPSÄGNINGAR. MBL-förhandlingarna efter Atlas Copcos senaste är klara och 75 personer sägs upp.

75 av de 80 anställda som Atlas Copco varslade i februari sägs upp.
Men 16 av dessa kan gå med avtalspension.
– Vi är väldigt nöjda med att vi kom överens om pensionsavtalen, säger Sune Kjetselberg, klubbordförande för IF Metall.

Annons

Förhandlingarna på Atlas Copco i Tierp är klara. Uppsägningarna drabbar 63 kollektivanställda och 12 tjänstemän. Sune Kjetselberg är nedstämd men samtidigt nöjd med att så pass många över 62 års ålder erbjuds avtalspension. Detta menar han säkrar kompetensen bland de anställda inför framtiden.

– Vad ska man säga, det här är oerhört tråkigt, det är det ju. Vi får bara hoppas att det inte kommer ytterligare varsel nu, säger han.

– Det är svårt att svara på, under rådande omständigheter är det oroligt överallt på arbetsmarknaden. Nu är vi nere i den bemanningen som vi hade vid krisen i början på 90-talet.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Atlas Copco. Bara några veckor innan det aktuella varslet kom hade företaget sagt upp 68 anställda. Efter det senaste beskedet om uppsägning kommer företaget att ha minskat sin personalstyrka med totalt 143 anställda, nästan en tredjedel av styrkan. Och denna siffra gäller endast uppsägningar av tillsvidareanställda.

– Ytterligare 23 visstidsanställda tvingades att sluta och vi har haft 35 konsulter inhyrda från Lernia bemanning, som inte heller finns kvar. Så det har försvunnit väldigt mycket folk det senaste halvåret, säger Sune Kjetselberg.

Efter uppsägningarna har Atlas Copco runt 280 anställda på Tierpsverken. Kjetselberg ser också en viss problematik med att få tag på ny kompetent personal när konjunkturen vänder uppåt.

– Personer som fått gå hem har en bra kompetens och blir självklart attraktiva på andra ställen, så är det ju.

Mer läsning

Annons