Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80-åring levde i misär i flera månader

Under flera månader levde en 80-årig man från Tobo i misär. Mannen har som mest haft ett 30-tal katter och levt i deras avföring.
Tierps kommun har anmält fallet enligt lex Sarah.

Annons

Hemtjänsten har varit hemma hos mannen två gånger i veckan, men utan att agera mot mannens levnadsförhållanden. Kommunen gör nu en lex Sarah anmälan om brister inom hemtjänsten. Trots att grannar och anhöriga klagat har mannen inte omhändertagits för vård eller fått den läkarundersökning som de anhöriga krävt. Under tiden har också polis och djurskyddsmyndigheter vidtagit åtgärder mot djurens levnadsmiljö. Mannen levde då i sina djurs avföring, som återfanns på golv och möbler.

Mannens dotter, som bor i norra Sverige, har upprepade gånger försökt få distriktssköterskan att ingripa. Denne har då svarat att hon inte kan göra något mot mannens vilja. Dottern skriver i sin anmälan till landstingets patientnämnd att hon känt sig illa bemött när hon påtalat misären för sköterskan.

Den 80-årige mannen togs till sist in på ett korttidsboende. Han vägde då endast 57 kilo. Mannens dotter ställer sig i anmälan frågande till hur ett fall kan få gå så långt och varför inte hemtjänsten har ingripit.

Mer läsning

Annons