Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åkers varslar tolv

Åkers i Söderfors varslar 12 personer om uppsägning.
Orsaken är den kraftigt vikande orderingången.
– Det är sorligt att vi måste ta till sådana här åtgärder, men vi har inget val, säger vd Peter Hedqvist.

Annons

Åkers Specialty Rolls AB är sist ut bland stålföretagen i Söderfors med att lägga varsel. Företaget har totalt 58 anställda och tillverkar valsar till den rostfria industrin.

Sedan i november har orderingången gått spikrakt nedåt. Enligt Peter Hedqvist, vd på Åkers, har efterfrågan halverats. Förtaget har tidigare infört övertidsstopp samt låtit en visstidsanställd gå hem. Nu måste det till kraftigare åtgärder för att möta den globala krisen.

I onsdags förra veckan varslades 12 av de 48 anställda i produktionen. I fredags inleddes MBL-förhandlingar med facket.

– Vi har bra med order fram till semestern, sen är det skitdåligt, säger Peter Hedqvist som ser mer oro på den globala krisen som råder.

– Krisen är så omfattande att det spelar ingen roll om vi pratar med kunder i Kina eller USA, vi får samma signaler överallt, säger Hedqvist.

Företaget kommer kontakta arbetsförmedlingen för att se hur de kan hjälpa till att stötta de personer som kommer att beröras av varslet.

För Tomas Hellström, vice fackordförande och förhandlare i metall, kom varslet inte som någon överraskning.

– Vi har klarat oss rätt så länge och är sist ut i bruket att varsla. Vi har sett siffrorna och har väntat på det här sedan jul. Det är ofrånkomligt, men hemskt tråkigt, säger Hellström.

Annons