Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivera ökar pulsen på gammal och ung

/
  • GRUPPGYMPA. Vid olika stationer kör deltagarna hårt i 30 sekunder. Från vänster: Helena Pettersson, Malin Torstensson, Hasse Braskered, Cecilia Wåhlin, Carina Järvi (ledare) och Carina Johansson.
  • KÄMPA PÅ. Carina Järvi manar på Carina Johansson.
  • SAMSPEl. Anette och Sophia Wilger tränar sida vid sida.
  • NATURLIGT. Mathilda Kleveholt leder passet med ”cykling”. Genom att variera fart och motstånd försöker man få det så likt cykling utomhus som möjligt.

– Tempo, tempo. Kör på!

Carina Järvi driver på åtta kvinnor och en man som tränar i Aktiveras regi.

Gruppen kör Core, en form av hetsig styrketräning.

Annons

I salen i Industrihuset i Tierp har Carina Järvi placerat ut olika redskap. På ett ställe ska man steppa upp på en bänk. På andra stationer gäller det att göra situps, upphopp med boll eller att svinga en vikt. Det är 30 sekunder på varje anhalt som gäller. Rörelserna görs till dunkande musik.

– Det gäller att få upp pulsen. Vi tränar både kondition och styrka, berättar Carina Järvi för Arbetarbladet.

En av kvinnorna som kör så svetten lackar är Cecilia Wåhlin. Jämfört med träningsställen i Uppsala tycker hon att det här är roligare.

– Det är väldigt bra instruktörer, blandade åldrar, roliga pass och fokus på träning och inte mode.

Aktivera erbjuder också andra former av träning. De har ryggvänlig gymnastik, body pump med vikter, vattengympa, zumba, som är en form av dans, och ”cykling”. Dessutom har föreningen 150 barn och ungdomar som sysslar med innebandy.

– Vi försöker ordna något för alla åldrar. Det är allt från ungdomar till pensionärer som tränar hos oss, säger Carina Järvi.

I salen intill pågår ett pass med ”cykling” – trampande på träningscykel med olika motstånd och fart. Ett 15-tal åkare sliter i en timme under ledning av Mathilda Kleveholt.

– I dag kör vi backar och raksträckor. Jag föreslår ett motstånd på cykeln, men det är de själva som skruvar, berättar Mathilda Kleveholt.

I gympasalen har träningsgruppen kommit till en växelstafett över golvet. Helena Söderberg visar kråkhopp och gång på alla fyra. Hon har en långvarig karriär inom volleybollen bakom sig. Nu är det gympa som gäller.

– Det är så skönt här. Jag slipper tänka utan gör bara som Carina säger åt mig.

Så är man i mål även i cykelrummet.

– Det här är det som det går att ta ut sig bäst på, konstaterar Anneli Bergefur, maratonlöpare och deltagare i Vätternrundan på cykel.

Mer läsning

Annons