Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre vill bo i markplan, centralt med egen täppa

/
  • Behovet av trygghetsboenden som Björken är stor då andelen äldre invånare ökar med åren. I dag är det än väntetid på nära tre år för en lägenhet på Björken.

Behovet av senior- och trygghetsboende är stort i Tierps kommun.

Det visar den förstudie om framtida boende för äldre som har gjorts.

Annons

– Den stora utmaningen blir att få igång byggnationer, säger Villy Wahlström (S).

Förstudien visar på att antalet invånare som är 65 år och äldre kommer att öka med 800 personer fram till 2020. Det innebär att behovet på alternativa boendeformer som trygghetsboende och +55 boende, ökar markant. Dessutom kommer kraven på hela äldreomsorgen att öka.

– Många äldre vill sälja sina hus men det finns i dagsläget inga alternativ att flytta till. Det finns ett stort behov av att få igång byggherrar i Tierps kommun, säger Villy Wahlström som betonar att det är ett måste för att öka inflyttningen.

De flesta äldre vill bo centralt, i markplan med egen täppa och nära service. I Tierp och Örbyhus, som är mest efterfrågat, är det en väntetid på två år för en lägenhet. Pensionärer som deltagit i dialogkaféerna framhåller att de vill flytta till servicehus liknande Björken om de får sämre hälsa – men där är det svårt att få plats. Väntetiden är lång och det finns få liknande servicehus i kommunen.

De flesta som vill flytta från sin villa uppger att de vill bo i två rum och kök och kan tänka sig betala mellan 3 000– 4 500 kronor per månad. Att det måste byggas nytt oroar äldre som är rädd för att hyreskostanden blir högre än vad de har råd med.

I förstudien har även de yngre fått komma till tals. Enkätundersökningen till gymnasieelever visar på att merparten inte tycker att Tierp är en attraktiv kommun att bo i.

Av de 83 ungdomar som svarade på enkäten anger 66,3 procent att de vill flytta från kommunen. Ska de bo kvar är det i Tierp de flesta vill bo – nära service och kommunikation. De efterfrågar hyresrätter på två rum och kök.

Förstudien ska behandlas av kommunstyrelsen på tisdagen.

Mer läsning

Annons