Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

All flerarbetslösai Tierp

/
  • NEDGÅNG. På ett år har antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingen i Tierp gått från 103 i oktober 2007 till 34 under samma månad i år.Foto: Katarina Lönnberg

Det blir allt svårare att få jobb i Tierp.


På ett år har antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingen minskat med

70 procent.


Nedgången gäller flertalet branscher.

Annons

Under samma tid har också antalet öppet arbetslösa ökat från 270 till 295 personer.

– Det är inget sug alls efter arbetskraft. Varken i bygg- eller transportsektorn. Företagen vågar inte anställa. Förra året sökte industrierna CNC-operatörer, den kvoten är nu fylld, säger Lars Ireneus, chef för arbetsförmedlingen i Tierp.

Statistiken talar sitt tydliga språk. I oktober 2007 nyanmäldes 103 jobb till arbetsförmedlingen i Tierp. I oktober i år kom bara 34 in. Antalet arbetslösa som omfattas av program har under samma tid fördubblats.

– När antalet sökande i program ökar och det kommer in färre jobb visar det att vi är inne i en lågkonjunktur, trots att inga större varsel har lagts här.

Trenden är likadan i hela Uppsala län, även om sysselsättningen är hög i förhållande till andra delar av landet. Varslen har under året ökat med 160 procent och antalet anmälda platser med 27 procent.

Det finns trots allt ljuspunkter i mörkret. Ireneus säger att det fortfarande går att få jobb för de som har utbildningar inom restaurang och vård. Arbetarbladet har på sistone berättat om industrier som nyanställer. Lars Ireneus råd till arbetssökande är att inte enbart söka jobb som anmälts till platsbanken.

– Det är stor konkurrens om de jobben. Det gäller att också söka upp företag och inte ge upp trots ett antal nej. De bör också putsa på sitt cv (meritförteckning), något arbetsförmedlingen kan hjälpa till med.

Annons