Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulans på plats dygnet runt i Skutskär

Ambulansen kommer återigen att finnas i Skutskär dygnet runt när Uppsala läns landsting tar över driften.
– Oerhört positivt, det här har vi jobbat för länge, säger kommunalråd Lars Skytt (S).

Annons

De senaste fem åren har ambulansen bara varit på plats i Skutskär på dagtid under måndag-fredag. Men i januari nästa år löper avtalet med Gävleborgs landsting ut. Då ser Uppsala läns landsting till att ambulansen finns där dygnet runt, med undantag för skiftbyten.

– Vi är glada över att kunna erbjuda utökad service, säger Per Andersson, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Uppsala län.

När de tar över driften kan fler patienter hamna på sjukhuset i Uppsala istället för i Gävle. Om läget är akut så körs den sjuke eller skadade alltid till närmaste sjukhus.

– Naturligtvis är det patientens tillstånd som styr, men det kan innebära fler uppdrag till Uppsala, säger Per Andersson.

I Tierp finns det nu en dygnet runt-ambulans och en på dagtid, alltså en mindre på natten. Om både ambulansen i Tierp och Skutskär är upptagna samtidigt, ställer sig den tredje bilen mittemellan orterna för att lättare kunna rycka ut.

– Det är bättre att sprida ut ambulanserna, säger Per Andersson.

För kommuninvånarna innebär det här ökad trygghet, menar kommunalråd Lars Skytt.

– Ambulansen är en trygghetsfaktor och att den finns där har även ett symbolvärde, säger han.

I och med att ambulansen kommer att finnas på brandstationen dygnet runt innebär det förbättringar även för deltidsbrandmännen.

– Dels är det ju en säkerhetsaspekt, att det finns folk i huset. Dels leder det till bättre samarbete om man alltid finns på plats, säger Lars Skytt.

Mer läsning

Annons