Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ann-Marie blåste liv i sitt barndomsintresse

/
  • SKRIVARKURSER. Det var skrivarkurserna i Lövstabruk som fick Ann-Marie Wikander, Tierp, att åter ta upp sitt skrivande. Som barn drömde hon om att bli författare eller geolog.

Som 62-åring har Ann-Marie Wikander, Tierp, gett ut sin första roman.
Detta efter att hon lagt skrivandet på hyllan i 50 år.
– Som barn gillade jag att skriva berättelser, säger Ann-Marie Wikander.

Annons

De första skolåren gick hon i skola i hembyn Linsell i Härjedalen.

– När de andra barnen höll på med rättstavning fick jag skriva berättelser. Jag mins att någon handlade om barn som kom till ett spökhus, berättar Ann-Marie Wikander, som har ett varmt leende och är ledigt klädd i en vinröd tröja och jeans.

Idrottsmorsa

Hon tar emot i fyran i centrala Tierp där hon bor med maken Mats. Här finns fotografier på parets fyra barn som alla hållit på med idrott. Ann-Marie å sin sida blev en idrottsmorsa som engagerade sig i fotboll, bordtennis och volleyboll. Hon beskriver sig själv som en person som alltid tagit hand om andra.

Fast nu satsar hon på sig själv. I september kom debutromanen ”Sigrid – röd som skam” ut. Boken, som utspelar sig i Jämtland i början på 1900-talet, handlar om en tioårig flicka som ständigt kämpar för att få sin moders kärlek. En kamp där dialogen är på jämtska.

Ann-Marie tänker låta läsarna följa Sigrids vidare öden. Redan har hon skrivit 25–26 kapitel på en uppföljare där Sigrid har fyllt 17 år.

– Jag hoppas kunna försörja mig på det här så jag slipper gå till Arbetsförmedlingen. Det är inget roligt, säger Ann-Marie.

Blev arbetslös

När äldreboendet Björkgården i Tierp stängde för sex år sedan blev Ann-Marie arbetslös. Sedan dess har hon vikarierat inom omsorgen och är i dag personlig ledsagare några timmar i veckan till ett par kvinnor. Men framför allt har hon blåst liv i sitt skrivintresse. Det började med att hon anmälde sig till en helgkurs i skrivande i Lövstabruk.

– Det var en fantastisk aha-upplevelse. Vi fick skriva och läsa varandras texter. Det var hur roligt som helst. Jag som genom åren bara gjort rim på paket, säger Ann-Marie.

Därefter blev det skrivarkursen på den dåvarande folkhögskolan i Lövstabruk. Då var Ann-Marie fortfarande anställd och fick ta tjänstledigt ett halvår.

Kursen, där det var blandande åldrar, gav Ann-Marie oerhört mycket. Deltagarna stöttade varandra och hon vill också hylla kursledaren Birgitta Östlund som hon än i dag rådfrågar i sitt författande.

– Jag har aldrig haft vidare bra självförtroende. Men genom kursen har jag förstått att jag kan skriva, faktiskt.

Blodad tand

På kursen gjorde hon sin första längre berättelse och som gav henne blodad tand. Den handlade om hennes lillebror Claes-Göran som blev mobbad som barn då familjen flyttade till Vallvik utanför Söderhamn.

– Han tog senare sitt liv, berättar Ann-Marie.

Så började historien om Sigrid växa fram i Ann-Maries huvud. Hon säger att handlingen bara rullat på och att hon främst lyckats komma på nya saker under sina promenader.

– Då är det helt tomt annars, det finns bara det här att tänka på.

Som så många andra författare har Ann-Marie fått nobben flera gånger då hon skickat manuset om Sigrid till olika bokförlag.

– Jag har bara fått några rader där de tackat för intresset.

Genom Birgitta Östlund hittade hon slutligen ett förlag som var villiga att ge ut boken, men Ann-Marie har fått satsa en rejäl slant själv.

– Boken har sålt bra, 250 av 500 exemplar är slut.

I veckan ska Ann-Marie tre gånger läsa ur sin bok på olika tillställningar i Tierp.

– Det ska bli kul, jag gillar att läsa högt, säger Ann-Marie som är uppfödd i en släkt där man ofta berättade historier för varandra i köken.

Historier som också går igen i berättelsen om Sigrid.

Annons