Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inte klart om märkning

/
  • Det som ser ut som stavar på bilden är tunnlar 500 meter ned i berget. I varje tunnel borras vertikala hål där kapslar med det använda kärnbränslet sänks ned och slutförvaras. Så ser SKB:s planer för slutförvaret ut. Hur det ska märkas för framtidens människor är däremot inte klart.

Hur ska slutförvaret märkas för att framtidens människor ska förstå vad som finns där?
Är text det bästa eller bör det vara avsskräckande symboler
Den frågan är ännu inte löst.

Annons

Det är när slutförvaret är fullt och man ska slå igen det som märkningen är aktuell. Eftersom det använda kärnbränslet behöver ligga i berget i 100000 år för att strålningen ska bli ofarlig måste framtida generationer veta vad som finns där. Hur det ska visas grubblar man på i alla kärnkraftsländer.

– Jag tog initiativ för några år sedan att starta ett arbete inom OECD-NEA i Paris. Den här frågan är så viktig att vi behöver prata om den och eftersom frågan är en utmaning för alla länder så bör vi hjälpas åt, berättar Saida Engström, direktör på Svensk kärnbränslehantering (SKB).

Samarbetet gör att länder som Sverige, Finland, USA, Storbrittaninen, Frankrike, Tyskland, Öststatsländer, med flera gemensamt funderar på märkningsmetoder.

Hur är läget just nu när det gäller märkning av slutförvaret i Sverige?

– Det är aktuellt kring 2090 så just nu sker inte så mycket arbete kring detta. Även när bygget av förvaret börjar kommer det att ta några år innan man vet hur man vill göra, svarar Engström.

Hon berättar att det finns två olika skolor hur informationen ska gå till.

– En skola som säger att varje generation ger information till nästa generation - berättartraditionen. Samt att man har korsvisa arkiv mellan länderna, där Sverge lägger information i Frankrike och vice versa. Så att informationen finns kvar om det händer något.

– Den andra skolan säger att det ska vara symboler som avskräcker framtida generationer att ta sig ned i förvaret.

Vad ska det vara för symboler?

– Ja säg det, det kan man diskutera. I dagens läge, även internationellt håller man alla dörrar öppna. Den kanske blir en kombination av båda sakerna.

Engström säger att det också finns en tredje variant som diskuteras. Att det visserligen sparas information om förvaret men att det inte märks ut på ytan.

Saida Engström berättar att SKB jobbar ihop med två forskarprojekt om märkningen, både på Lunds universitet och Linnéuniversitetet.

Hon säger att SKB också lät elever på gymnasiet komma med idéeer.

– De föreslog dödskallar och alla möjliga slags markörer.

Mer läsning