Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet frias för namnpublicering

/
  • Daniel Nordström.
  • I augusti förra året höll nazistiska Svenskarnas Partis ledare Stefan Jacobsson ett tal på Rådhustorget och möttes av kompakt folkmassa med demonstranter.

Justitiekanslern (JK) har friat Arbetarbladets chefredaktör, Daniel Nordström, för brott mot tystnadsplikten. Det var våren 2014 som en företrädare för nazistiska Svenskarnas parti (SVP) gjorde en JK-anmälan.

Annons

– Det är skönt och viktigt att få rätt eftersom vi, precis som jag hela tiden har hävdat, inte har brutit mot tystnadsplikten i detta fall. Det är bra att det inte läggs mer resurser på detta fall. Det hade varit märkligt om publiceringar av detta slag hade lett till kritik från myndighetshåll, säger Daniel Nordström.

Gruppledaren för SVP i Norduppland anmälde Arbetarbladet och i april förra året beslutade JK att inleda en förundersökning om brott mot tystnadsplikt.

Daniel Nordström delgavs misstanke om brott och kallades till polisförhör – nu har JK beslutat att inte väcka åtal.

Hur har det känts att ha brottsmisstankar hängande över sig under den här tiden?

– Det har inte varit något som helst problem. Oavsett om detta hade lett fram till åtal eller inte vet jag att vi har handlat rätt i detta fall.

Anmälan rörde en intervju med gruppledaren som Arbetarbladet publicerade i december 2013. Gruppledaren ville bara att det skulle stå vilken funktion han hade inom partiet – inte citeras med namn.

Journalisten gick med på detta men Daniel Nordström beslutade sig ändå för att publicera namnet. Detta eftersom det handlade om en företrädare för ett politiskt parti, som Arbetarbladet dessutom hade publicerat namn och bild på vid tidigare tillfällen.

JK ifrågasätter därför om anmälarens identitet har röjts på det sätt som tystnadsplikten avser.

– Vid intervjutillfället var vi inte fullt tydliga mot intervjupersonen, vilket jag också tidigare sagt. Att inte vara fullt tydlig är beklagligt, men det är inget brott, säger Daniel Nordström.

Arbetarbladet har dessutom uppgett att gruppledaren gjorde sin begäran om att få vara namnlös efter att han lämnat uppgifter – vilket gör att brott mot tystnadsplikten inte kan bli aktuellt. Gruppledaren har hävdat att han begärde att få vara anonym innan han lämnade uppgifterna.

Arbetarbladet ringer SVP:s lokalavdelning i Tierp för att får en kommentar.

– Jag har inget att säga till er, säger en person som inte presenterar sig med namn.

LÄS OCKSÅ:

Daniel Nordströms nyskrivna blogginlägg "JK:s beslut är logiskt"

Mer läsning

Annons