Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askgravplats vid Tierps kyrka

/
  • LÄGLIGT. Britt Pagard är ordförande i Tierp-Söderfors församling. Hon tror att en askgravplats är rätt i tiden. ”Man kanske inte vill att barnen ska behöva sköta om en grav, men vill ha något mindre anonymt än minneslunden”, säger hon.
  • SLITSAMT. Hårt arbete krävs för att askgravplatsen ska vara färdig till allhelgonadagen. Kyrkvaktmästaren Roger Stork och konstnären Nigel Wells förbereder.

En askgravplats invigs vid Tierps kyrkogård på allhelgonadagen.

– Det är för dem som tycker att det är för mycket jobb med en grav men för opersonligt med en minneslund, säger Britt Pagard, ordförande i kyrkorådet i Tierp-Söderfors församling.

Annons

Kyrkvaktmästarna Roger Stork och Henrik Berg gräver, bär stenar och hämtar vatten. De är i full färd med att färdigställa den nya askgravplatsen på Tierps kyrkogård.

– Det är stort intresse för minneslunden. Men den är anonym, och många vill ha en utpekad plats att gå till. Därför verkar många gilla den här idén, berättar Henrik.

På askgravplatsen får man en plats och sin namnbricka på en natursten. Allt sköts av församlingen, och endast lösa blommor och mindre gravlyktor får placeras på askgravplatsen.

På söndagen, allhelgonadagen, är det gudstjänst och invigning – då ska marken på platsen vigas.

– Egentligen är det biskopen som ska göra det, men här har det delegerats till kyrkoherden, förklarar Britt Pagard.

En landskapsarkitekt har skapat askgravplatsen, som är formad i två åttor. För att utsmycka platsen har vattenkonstnären Nigel Wells anlitats.

– Jag är noga med vad jag använder för stenar så att ljudet från det porlande vattnet ska bli så behagligt som möjligt, berättar han.

Annons