Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspenbadet byggs om till Tierps nya simhall

/
  • Ny simhall. Aspenbadet kommer att byggas in och fräschas till. Dessutom kommer en ny byggnad med bland annat café, omklädningsrum och bastu att uppföras på platsen.

Aspenbadet byggs om och blir den nya simhallen i Tierps kommun. Notan landar på mellan 32 och 34 miljoner kronor.
– Det är ett ekonomiskt väldigt vettigt alternativ, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson, s.

Annons

Det är arkitekten Gösta Kilgren i Uppsala som under en tid har sett över vad som är den bästa lösningen för en ny simhall i Tierps kommun. Det var när Centralbadet förra sommaren stängdes på grund av en vattenläcka som frågan blev aktuell.

Att rusta Centralbadet skulle kosta närmare 6 miljoner kronor. De andra alternativen var att bygga ut Vendelbadet i Örbyhus eller bygga helt nytt vid Centralbadet eller Aspenbadet.

Valet föll alltså i stället på att göra en inbyggnad av utebassängerna vid Aspenbadet. Till det kommer man att bygga en ny entré, caféteria, omklädningsrum, duschar och bastu – de gamla omklädningsrummen rivs. Bassängerna kommer dessutom att byggas om.

– I jämförelse med att rusta Centralbadet är det en merkostnad på 20 miljoner kronor. Omklädningsrummen och maskinrummet vid Aspenbadet måste nämligen oavsett rustas för 8 miljoner kronor, förklarar kommunalrådet.

Han ser dock möjligheter att spara pengar på driften.

– Centralbadet kommer att rivas och då blir det ju driftskostnad för ett bad mindre.

Ett av alternativen är att bygga ut Vendelbadet – men då menar Bengt-Olov Eriksson att ett bad ändå kommer att krävas i Tierp. Orsaken till det är att inte simundervisningen ska bli lidande.

Nu är förslaget i stället ett nytt bad i Tierp som kommer att vara tillgängligt för alla. Den nya simhallen beräknas vara färdig inom ett par år. Kommunstyrelsen kommer att fatta beslut i simhallsfrågan på tisdag.

Mer läsning

Annons