Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspenskolan i botten

/

Tierp är en av fyra kommuner i Sverige där skillnaderna mellan kunskapsnivån i skolorna ökar mest. På Ol Andersskolan i Skärplinge är 98 procent av niorna behöriga till gymnasiet medan det bara är 55-60 procent på Aspenskolan i Tierp.

Annons

Enligt Dagens samhälle ökar skillnaderna mellan skolorna mest i Tierp, Burlöv, Sundsvall och Vallentuna. Henrik Hedqvist, utbildningschef i Tierps kommun, säger att en anledning till de låga resultaten på Aspenskolan att de har fått tagit emot många nyanlända ungdomar det senaste året – nästan 100 stycken.

Varför hamnar de just på Aspenskolan?

– För att det är fullt på Centralskolan och nyanlända som kommer till Tierp vill gå i köpingen i första hand. Det är naturligtvis så att det påverkar resultatet om man tar emot väldigt många ungdomar från andra länder. Då de inte kan språket när de kommer har de svårt att få gymnasiebehörighet. Men vi har vår kanske mest erfarna rektor - Karin Herbertsson – på Aspenskolan och hon har flera verktyg att arbeta med för att det ska bli bättre.

Ska ni försöka sprida ut dem på flera skolor?

– Ja, vi håller på att titta på det om det är möjligt.

Det här med stor skillnad mellan skolor är annars ingen lätt nöt att knäcka enligt Hedqvist. Det är nämligen så att resultaten varierar mycket år från år. Utbildningschefen säger att det vore betydligt enklare om det hela tiden var samma skola där resultaten var låga.

Enligt Hedqvist kan räcka med en klick med omotiverade elever i en nia för att dra ned resultaten.

– Vi har gjort en satsning med en riktad insats på 400 000 kronor till Aspenskolan.

På vilket sätt är det dåligt för en kommun att det är stora skillnader mellan skolorna?

– Om det här skulle fortsätta och det hela tiden är samma område som får dåligt resultat är det inte bra för likvärdigheten. Det står i lagen att alla ungdomar har rätt till en likvärdig skola. Då måste vi agera. Och det gör vi redan nu genom att vi har en gemensam utbildningssatsning på rektorerna.

Mer läsning

Annons