Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aspenskolan i Tierp måste PCB-saneras

Under sommaren har en PCB-inventering gjorts i Tierpsbyggens fastigheter.
På flera ställen har halterna visat sig vara för höga.
Både Aspenskolan och Vendelbadet måste PCB-saneras.

Annons

På Aspenskolan har inventerarna funnit värden mellan 43 000 och 170 000 milligram per kilo.

– Allt över 500 milligram är en för hög halt och måste saneras bort. Vi gör ingen skillnad på om det är 600 eller 180 000, säger Lars Janols på Grontmij AB som genomfört saneringen.

PCB (polyklorerade bifenyler) är ett ämne som tidigare användes som fogmassa vid husbyggen. Ämnet är skadligt och kan ge störningar på immunförsvaret och fortplantningen bland annat.

Osäker hur farligt det är

Men enligt Lars Janols kan man inte med säkerhet säga vilka risker som finns.

– Man befarar att ämnet kan ha en inverkan på hälsan, men det är inte säkert, säger han.

I mars 2007 trädde PCB-förordningen i kraft. Den innebär en skyldighet att inventera byggnader och flerfamiljshus uppförda eller renoverade under åren 1956–1973. Användningen av PCB i öppna system förbjöds 1972. Men mycket av det PCB som användes då är inte bortsanerat, utan finns fortfarande kvar i byggnaderna.

Bland de byggnader som inventerats i Tierps kommun finns flera skolor, Aspenskolan, Högbergsskolan, Edvalla skola, Kyrkskolan, Månkarbo skola, Söderfors skola och Ol Anderssonsskolan, bland andra. Av de offentliga byggnaderna är det bara Aspenskolan och Vendelbadet som måste saneras. Där har inventerarna hittat PCB i fogar och isolerglas.

Förutom skolan och badet har för höga halter uppmätts i bostäder på Gullvivsvägen, Karlitplan, Mattiasgatan och Vendelvägen.

Enligt Lars Janols är det en låg andel av det totala beståndet och han tycker att det ser bra ut i Tierp.

– Vi har genomfört många inventeringar och resultaten varierar. Vad gäller Tierpsbyggen är det en låg andel av fastigheterna som måste saneras, säger han.

Saneringen ska vara genomförd år 2011.

Mer läsning

Annons