Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Atomsoporna ska vila i Forsmark

/

Forsmark får slutförvaret och kammar samtidigt hem en storvinst i nyinvesteringar och arbetstillfällen.
Men inte bara i Östhammar, utan även i Tierp, Älvkarleby och Gävle tog politikerna emot SKB:s besked med glädje.
– Det här får positiva återverkningar i alla närliggande kommuner. Det är många som kommer att få jobb, säger Lars Skytt, S, kommunalråd i Älvkarleby kommun.

Annons

Nöjdast av alla var förstås ändå Jacob Spangenberg, C, kommunalråd i Östhammars kommun.

– Jag fick beskedet redan ett par timmar innan presskonferensen började och blev jätteglad. Beslutet har ju tagit tid, jag har själv arbetat med frågan om slutförvaringen i 15 år och det känns också väldigt skönt att få ett avslut.

I och med slutförvaret får Forsmark nu ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år. Storleksmässigt är det jämförbart med Öresundsbron, och beräknas ge 600–700 personer jobb under byggtiden.

Till det kommer dessutom alla tjänster som handlas upp av underleverantörer, från byggnadsarbeten till hotellinkvartering.

När anläggningen är klar är det tänkt att cirka 225 personer ska arbeta där. Dessutom flyttar SKB stora delar av sitt huvudkontor till Forsmark, vilket innebär ytterligare 90 tjänster.

– Det innebär en förtroendeinjektion för Östhammars kommun med framtida positiv utveckling på många olika sätt, inte bara när det gäller arbetstillfällena utan även för besöksnäringen, infrastrukturen och en ökad inflyttning säger Jacob Spangenberg och tillägger att det positiva även kommer att spilla över på kommunerna runt omkring.

De tror även politikerna i Gävle, Älvkarleby och Tierp.

– De enorma tekniska utvecklingsinsatser som nu sker kan säkerligen även företagarna i vår kommun dra nytta av, säger Bengt-Olov Eriksson, S, kommunalråd i Tierp.

Slutförvaret innebär investeringar för mångmiljardbelopp under flera decennier framåt. Enligt tidningen Ny Teknik räknar SKB själva med att investera 35 miljarder kronor i Forsmark.

För några år sedan undersökte SKB ett bergutrymme i Tierp, men kommunen sa nej till att gå vidare. Man ansåg att områdena i anslutningen till kärnkraftsanläggningarna först skulle komma i fråga.

– Det viktiga är att man nu valt den säkraste platsen. Berget i Forsmark är bäst, säger Bengt-Olov Eriksson.

Lars Skytt, S, kommunalråd i Älvkarleby gratulerar Östhammar till beslutet.

– Forsmark är en stor arbetsgivare för många i kommunen redan i dag. Det betyder jobb för ännu fler.

Carina Blank, S, kommunalråd i Gävle, ser även hon ökade jobbmöjligheter för kommuninvånarna.

– Både under uppbyggnaden och när anläggningen är färdig.

Hon tror även att högskolan kommer att gynnas av satsningarna i Forsmark.

– Många av dem som arbetar på Forsmark har mycket hög kompetens. Det här innebär att in- och utflödet av hög kompetens ökar vilket får positiv effekt på utbildningarna i Gävle, säger Carina Blank.

De positiva reaktionerna på beskedet om Forsmark som ort för slutförvaret strömmade in från flera håll.

– Det är utomordentligt glädjande för Östhammars kommun och regionen att SKB valt Forsmark för en så stor och långsiktig investering som denna, säger Arne Sandemo, Regionförbundets styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Också landshövding Anders Björck välkomnar beslutet.

– SKB:s beslut att förlägga slutförvaret av utbränt kärnbränsle till Forsmark blir ett lyft för hela Uppsala län, säger landshövdingen i ett pressmeddelande.

– För och främst känns det mycket bra att säkerheten fått leda beslutet. Att beslutet också leder till en industrietablering i mångmiljardklassen i vårt län är självfallet mycket positivt, fortsätter han.

Annons