Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bankerna i Tierp ställer upp för uppsagda

/
  • STÖD. Swedbank och Nordea i Tierp är beredda att bistå de personer som blir uppsagda från sina jobb.

Under veckan har Atlas Copco i Tierp informerat sina anställda om vilka som sägs upp. I tider då antalet varsel är rekordstort gör sig bankerna redo att stötta sina kunder.

Annons

När uppsägningarna i varslens kölvatten träder i kraft drabbas många privatpersoner hårt. Kraftigt minskade inkomster kan leda till problem med amorteringar och räntekostnader på bland annat bolån. Hos Swedbank i Tierp står man redo att hjälpa kunder i kris.

– Vi har en beredskap på banken då detta berör många på orten. Vi sätter in åtgärder och gör en översyn på lånen och tittar också på kundernas ekonomi i helhet, säger Leif Bäckström, kontorschef på Swedbank i Tierp.

Som exempel på åtgärder nämner han möjligheter att minska eller helt frysa amorteringarna under en tidsbestämd period. Ännu har Swedbank inte märkt av några effekter, men Leif Bergström förväntar att detta kommer då uppsägningarna på Atlas träder i kraft.

– Nu vet de anställda på Atlas vilka som berörs och vi väntar och ser vilken effekt vi får. Men vi har en beredskap eftersom vi tror att ett antal av våra kunder drabbas, säger han.

Hos Nordea i Tierp väntar man också på att se vilken effekt uppsägningarna får. Kontorschef Per Svensson talar även han om en översyn av kundernas helhetsekonomi och deras lån.

– Vi försöker alltid att vara behjälpliga där det finns möjligheter till det, men ibland går det inte. Men kan vi hjälpa kunderna med amorteringsfrihet så ställer vi upp, säger han.

Han nämner också andra möjligheter för att få ekonomin att gå ihop. Många kunder har konsumtionskrediter med höga räntenivåer. Det är inte alltid en justering av bostadslånet som ger bäst effekt.

– Den typen av krediter är ofta väldigt dyra, det är inte ovanligt med räntenivåer på 15 procent på konsumtionskrediter. Kan man kan slå ihop dessa med sina andra lån kan man få ett bättre ränteupplägg, säger Per Svensson.

Hos Nordea har banken tidigare märkt av oro bland personer som har blivit varslade men som ännu inte fått besked om uppsägning.

Mer läsning

Annons