Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båthuset får inte byggas högre

/
  • SISTA ORDET. Båthuset i Fågelsundet får inte höjas. Det står klart efter att Regeringsrätten inte beviljar ägaren prövningstillstånd.

Det omstridda båthuset i Fågelsundet får inte höjas.

Det står klart efter att Regeringsrätten beslutat att inte pröva fallet.

Något som kan få följder för andra som vill bygga om skyddade hus.

Annons

– Husägare ska vara vaksamma med att göra ombyggnader av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, säger Göran Carlsson (S), ordförande i utskottet samhällsbyggnad i Tierps kommun.

Efter snart tre års dispyt står det klart att Tierps kommun får rätt mot ägaren av ett båthus i Fågelsundet. Ägaren ville höja husets tak med en halvmeter. Poängen var att han därmed ska kunna vistas mer i fritidsbostaden.

Beviljas inte

Men Tierps kommun har hela tiden motsatt sig en ombyggnad av det kulturellt värdefulla huset. Husägaren fick länsrätten på sin sida, men Kammarrätten rev upp deras dom. Därefter överklagade husägaren nyligen till Regeringsrätten. Men de menar att inget nytt tillkommit och beviljar därför inget prövningstillstånd.

– Det innebär att man ska vara restriktiv med att bygga om som han ville. Men man kan inte säga att det är ett totalförbud för ombyggnad av värdefulla byggnader, förklarar Göran Carlsson.

– Men innan ägare börjar planera en förändring bör de kontakta byggsidan vid kommunen och fråga vad man kan göra, säger han.

Arbetarbladet har förgäves sökt husägaren för en kommentar. Jacob Hilding

Mer läsning

Annons