Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begagnade bilar har blivit eftertraktade

/
  • LJUSNING. Bilhandlarna har drabbats hårt av lågkonjunkturen. Men nu ser Anders Adamsson på Upplands Motor i Tierp en ljusning. Framför allt är efterfrågan på begagnat stor.

Vinden tycks ha vänt för bilhandlarna i Tierp. Siffrorna för nybilsförsäljningen börjar se lite ljusare ut och efterfrågan på begagnat är stor.
– Det vi tappar på nybilsförsäljningen tar vi igen på begagnat, säger Mikael Kaijser på Seveds Bil i Tierp.

Annons

I oktober förra året började det som skulle komma att bli en riktigt tuff period för bilhandlarna i Tierp. Nybilsförsäljningen stannade upp och försäljningen av begagnat bromsade in. Mikael Kaijser beskriver det som att marknaden ”bara tvärdog”.

Tidningar runt om i Sverige basunerade ut rubriker om hur privatpersoner kunde göra fynd när handlare reade ut sina bilar.

Värst var det i november. Hos Upplands Motor i Tierp minskade försäljningen av nya bilar med runt 40 procent.

– Det var riktigt illa då. Jag har inte varit med om något liknande sedan 1991, säger Anders Adamsson på Upplands Motor i Tierp.

Men nu tycks det alltså ha vänt. Nybilsförsäljningen börjar återhämta sig något, men framför allt är det bättre begagnade bilar som kunderna efterfrågar.

– Vi jobbar med brist på begagnade bilar, vi måste köpa in gamla tjänstebilar för att det ska räcka. I dag (läs i går) väntar jag på en leverans från Göteborg, säger Anders Adamsson.

Även på Seveds Bil märker man av det enorma trycket på begagnat.

– Normalt sett brukar jag ha runt 50 bilar i lager, nu har jag väl ett 20-tal. Jag tror att alla permitteringar skrämmer folk och man väljer att behålla sin gamla bil längre. Och när man väl byter köper man begagnat i stället för nytt, säger Mikael Kaijser.

Han åker nu runt på auktioner för att köpa in bilar och säger att ett fordon som han tidigare kunde ropa in för 90 000 kronor går för runt 105 000 i dag. En rundringning till flera mindre bilhandlare i trakten bekräftar bilden. De berättar att priserna på begagnat stiger när konkurrensen om bilarna ökar. För privatpersoner som går i säljartankar är det definitivt rätt läge nu, menar handlarna.

– Den negativa trenden har totalt försvunnit. Nu hoppas och tror vi att det här inte bara är en tillfällig uppgång. Vi ser väldigt positivt på framtiden, säger Anders Adamsson.

Mer läsning

Annons