Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Begär nåd för att kunna vara med sjuk flickvän

En man från Tierp ber att få befria
s
från ett 1,5 år långt fängelsestraff.


Anledningen är att flickvännen är gravid och bara har 35 procents chans att överleva en förlossning.

Annons

Mannen är dömd av Uppsala tingsrätt för ekonomiska brott i den firma som han drev. Flickvännen har han träffat efter rättegången. Hon har en leversjukdom och risken att hon ska dö under förlossningen är påtaglig.

Företagaren vädjar nu till Justitiedepartementet om nåd. Han vill kunna vara med kvinnan under förlossningen och ta hand om barnet om det går snett.

I nådeansökan skriver mannen att han vill bli befriad från påföljden eller få den omvandlad till samhällstjänst.

Han pekar på att han går hos psykolog och inte klarar av att vara inlåst eller vistas i smårum. Han vill också arbeta för att kunna betala tillbaka sina skulder.

Mannen menar att han sedan han slapp ur häktet för ett par år sedan har mått så dåligt att det känns som om han redan sonat sitt brott.

Ärendet kom till justitiedepartementet för en månad sedan. Efter handläggning fattas beslut av regeringen, vanligtvis efter några månader från att ansökan inkom. Regeringen kan besluta att den dömde befrias från straff eller får en lindrigare påföljd. De kan inte ändra skuldfrågan.

Varje fall bedöms för sig. Framförallt tar regeringen fasta på omständigheter som inträffat efter att domen fallit. Regeringen motiverar aldrig ett beslut angående en nådeansökan.

Mer läsning

Annons