Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betesdjur öppnar Båstadviken

/
  • Till älven. Hagarna ska gå ända ner till älven så djuren kan dricka.
  • ÖPPET. Vägen till hamnen och garage kommer att hållas öppen. Fler parkeringar ska skapas då vägen till vändplatsen stängs av.
  • BLIR HAGAR. Markområdena vid Båstadviken mellan Gävlevägen och Dalävlen ska bli betehagar. Syftet är att skapa en trevlig miljö och slå vakt om ekar och speciell fauna i området.
  • STRÖVOMRÅDE. Området vid vändplatsen ska hållas öppen för allmänheten.

Nu ska marken kring Båstadviken i Söderfors öppnas upp – med hjälp av betesdjur.

– Vi vill utveckla natur och rekreationsvärdena i området, säger kommunekolog Taija Lindfors.

Annons

Från början ville Taija Lindfors få till beteshagar i Engelska Parken i Söderfors. Men då de stötte på problem med att stängsla in det kulturminnesskyddade området så lyftes blicken över älven till Båstadviken.

– Det kan bli minst lika fint där och det är inte lika styrt av kulturmiljöbestämmelser.

Området har i dag en mindre båthamn samt garage där privatpersoner hyr. Det har tidigare stått bostadshus på marken mellan Söderforsvägen och älven – men dessa är rivna sedan många år. Nu ska marken i stället bli två stora hagar med betesdjur. Syftet är att öppna upp området så att ekarna kommer fram. Att ha betesdjur gynnar också en speciell flora.

– Vi ska behålla tillgängligheten till hamnen och garagen. Vid de andra vägarna blir det grindar. Man ska även kunna gå ner till vändplanen, berättar Taija Lindfors.

Hon berättar att det inte är klart om det blir får eller nötdjur som kommer att beta i hagarna. Just nu håller Skogsvårdsstyrelsen på att röja i området, samt att bygga stängsel. Förhoppningen är att hagarna ska stå klara i vår och att djuren ska kunna släppas ut till sommaren 2012.

Mer läsning

Annons