Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn Andersson blev FP-ledamot av misstag

/
  • SKRATTAR. Björn Andersson skrattar mest åt att han felaktigt blev invald i Tierps kommun fullmäktige. Han skulle dock aldrig kunna tänka sig att engagera sig politiskt. Här läser Björn Andersson beviset han fick från länsstyrelsen om fullmäktigeplatsen.
  • RÄTT BJÖRN. Den ”rätte” Björn Andersson (FP) tycker att det är i det närmaste skandalöst att hans länsförbund blandat ihop honom med en namne i Tierp.
  • FEL BJÖRN. Björn Andersson förstod att något var fel när han fick ett bevis från länsstyrelsen om att han var invald i Tierps kommunfullmäktige.

Björn Andersson blev vald till förstanamn för Folkpartiet i Tierp.

Fast mannen som fått platsen är inte politiskt aktiv.

Genom ett fel på valsedeln blev en namne invald i kommunfullmäktige.

Annons

Denne Björn Andersson fick reda på brevledes att han var invald i församlingen.

– Först tänkte jag bara strunta i det. Men jag förstod att det hade blivit en sammanblandning och ringde Arne Åhman på länsstyrelsen.

– Jag är över huvud taget inte politiskt aktiv. Nog borde väl Folkpartiet ha bättre reda på sina kandidater än så, säger den invalde Björn Andersson.

Han tar annars sammanblandningen med folkpartisten med ett skratt. Andersson säger att han aldrig övervägt att kräva platsen.

– Då måste mitt personnummer och allting ha varit med på valsedeln. Inte konstigt att det gick så dåligt då i valet, skojar han.

Vill inte bli politiker

Fast när det kommer till kritan kan han inte tänka sig att engagera sig politiskt.

– Jag har jobbat som ingenjör inom verkstadsindustrin där det är snabba beslut. Det är för mycket långbänk inom politiken.

Valsamordnare Arne Åhman på länsstyrelsen säger att det är folkpartiet på länsnivå som har tagit fram valsedlarna.

– I regel känner man till personnumren på sina kandidater. Här har man säkert tagit uppgifter från folkbokföringen och fått en annan Björn Andersson med ett liknande personnummer.

Åhman säger att felet slunkit igenom alla kontrollpunkter, bland annat då ingen av de båda haft något mer tilltalsnamn, exempelvis Björn-Ove.

Häpen och bestört

Länsstyrelsen ska så snabbt som möjligt rätta till felet enligt förvaltningslagen. Åhman säger att det inte finns någon tvekan om att det är just folkpartisten Björn Andersson som väljarna avsåg.

Folkpartisten Björn Andersson blir häpen och bestört då han får höra om det begångna felet genom Arbetarbladet.

– Det är ju skandalöst. Man måste vara kritisk till länsförbudet som inte bättre har hanterat det här.

Folkpartisten Björn Andersson säger att då han såg ett korrektur på valsedeln reagerade på att han enligt personnumret var ett par år äldre. Andersson säger att han ringde till länsförbundet och att han fick beskedet att felet skulle rättas till.

– Jag tänkte sedan inte på vad som stod på valsedeln.

Arbetarbladet har utan framgång sökt FP:s länsordförande Ismail Kamil.

Mer läsning

Annons