Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn slog sönder bikupor

/
  • FÖRSTÖRDA. Bengt Furenborn rensar bland bråten som ligger utspridd på marken efter björnens attack mot bikuporna. ”Jag har försökt att få tag på nya bin, men det är svårt”, säger han.SPÅR. Besiktningsmannen Per Blomkvist mätte spåren efter björnens framtass, som uppmätte drygt 14 centimeter.

En björn vandrar i skogarna kring Tolfta. Bengt Furenborn fick flera av sina bikupor förstörda av den honungstörstande björnen.

Annons

I drygt 30 år har Bengt Furenborn från Tolfta haft sina bisamhällen i skogen bakom Tolfta kyrka. Nyligen fick han ett oönskat samtal från en vildsvinsjägare.

– Han berättade att mina bikupor var sönderslagna. Jägarna hade åtlat potatis för att jaga vildsvin. Potatisen ligger precis vid mina kupor och björnen hade hittat dit. Men när den kände lukten av honung lockade det väl mer än potatisen, säger han.

Tillsammans med Per Blomkvist, besiktningsman av rovdjursskador på länsstyrelsen, begav han sig ut för att undersöka platsen. Per Blomkvist hittade färska björnspår och fann även märken i snön där björnen legat och sovit.

– Orsaken till att björnen har kommit är ju åtlarna som lagts ut till vildsvinen. Sen är det bara otur att det fanns bikupor precis där, det är som godis för björnarna, säger Per Blomkvist.

En mätning av framtassens spår visade att björnens tassbredd var runt 14 centimeter, vilket enligt Per Blomkvist tyder på att det är en relativt stor björn.

– När jag åkte därifrån såg jag helt nya spår, som inte fanns när jag kom dit. Så den rör sig ju i området. Har björnen hittat mat på ett ställe så kan den mycket väl komma tillbaka, säger han.

Länsstyrelsen kände tidigare till två björnar som övervintrat i Norduppland. Men utbredningen trycker enligt Per Blomkvist på från främst Gävleborg. Han ser däremot ingen anledning till att närboende ska vara oroliga. Han påpekar att björnar drar sig bort om de hör ljud men att man självklart ska ha respekt för djuren.

Bengt Furenborn tycker i sin tur att det är jobbigt att så mycket av hans arbete har gått förlorat. Endast ett bisamhälle överlevde björnattacken och den kupan planerar han nu att ta hem till gården i stället. Däremot oroar han sig för fritidsgården i närheten, som drivs av FUB (Föreningen för Utvecklingsstörda Barn).

– Det är ofta mycket barn och ungdomar ute i skogen och det är obehagligt att veta att en så stor björn finns i närheten, säger han. Andreas Andersson

Mer läsning

Annons