Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra betyg för Åskarbygården

/
  • KAFFETÅR. Anna Eriksson poserar ihop med Eddy Bodin. De båda befinner sig i caféet på äldreboendet.
  • REJÄLA. Tage Jansson vars hustru Anna-Greta bor på Åskarbygården tycker att allt fungerar bra. Tage säger att personalen är rejäl och rutinerad.
  • SÅNGGLÄDJE. Ragnhild Olsson uppskattar speciellt allsångsstunderna på boendet. Ragnhild har själv varit väldigt dansant och åkt till dansbanor runt om i trakten.

Personaltätheten på äldreboenden i Tierps kommun är god.

I alla fall jämfört med resten av Uppsala län och Sverige.

– Vi har blivit en till på morgonen vilket underlättar mycket, säger Barbro Larsson, undersköterska på Åskarbygården i Tierp.

Annons

Nu är det tre personal som en vardagsmorgon tar hand om nio boende med stora behov. I flera fall måste de jobba två och två.

– Vi ska dessutom laga frukost på avdelningen. Förr hade vi en personal i köket som gjorde frukosten och kom med nygräddat, väldoftande bröd, minns Barbro Larsson som jobbat 23 år på Åskarbygården

I Socialstyrelsens Äldreguide 2011 får Tierps kommun en dryg fyra av fem i betyg vad gäller personaltäthet.

Genomsnittet i Uppsala län är tre. Till stor del beror de positiva siffrorna på att kommunen satsat 4,5 miljoner kronor för att minska larm och lås på äldreboenden. Det blev tio heltidstjänster som fördelades på de olika enheterna. Den andra tjänsten på Åskarbygården har gått till Lisa Eriksson. Hon anordnar bingo, kafé, allsång och gymnastik för pensionärerna på hemmet.

– Jag kallar mig aktivitetstant och har bara kul på jobbet, säger Lisa Eriksson och kramar om Inga Löfgren i soffan.

Flera av åldringarna berättar för Arbetarbladet hur mycket de uppskattar Lisas övningar. Inga Löfgren säger att hon gillar bingon trots uteblivna vinster.

– Jag tar väl fel bricka, skojar hon.

Danuta Kachniarz, enhetschef på äldreboendet Åskarbygården, säger att aktiviteterna är mycket viktiga.

– Hon tar hand om de som är oroliga på avdelningarna. Det gäller att satsa smart.

Tillsammans med kollegan Ulla-Britt Grönberg önskar Barbro Larsson att det blev den högre bemanningen även på helgerna. De ser ingen skillnad mellan dagarna. Samma önskan har Kachniarz.

– Men jag är tacksam för de två tjänster som vi fått, säger Kachniarz som säger att helgtäckningen är svår att lösa då personalen helst vill jobba vardagar.

Mer läsning

Annons