Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor kan tvingas sköta vägen själva

/
  • Skolväg. Byborna kan tvingas att själva betala underhållet av Söderforsvägen, som bland annat går förbi skolan i Mehedeby. Det skulle innebära en kostnad på runt 4 000 kronor per år och hushåll.

Mehedebyborna kan tvingas sköta Söderforsvägen i samhället själva.

Detta då Trafikverket vill ta sin hand från vägen som går förbi skolan.

Ett övertagande skulle kosta upp till 4 000 kronor för varje hushåll i engångskostnad.

Annons

– Det finns två alternativ. Att vi bildar en vägsamfällighet eller att kommunen tar över vägen. Ingen här i byn vill att vi tar över vägen, säger Lynn Lindström, vice ordförande i Mehedeby fastighetsägarförening.

Söderforsvägen nyttjas bland annat för skolskjuts av skolbarn, leveranser till skolan och av människor som har möten i samlingslokalen Träffen.

Dyrt för hushållen

Enligt uppgift skulle det kosta 3 000–4 000 kronor per hushåll i engångskostnad för hushållen om mehedebyborna skulle sköta vägen.

– Det kommer att bli en väldig osämja i byn. De som bor längre bort eller som inte använder vägen kommer att vilja betala mindre. Och det känns inte heller rätt att de som bor längs vägen ska få hela kostnaden, säger Lynn Lindström.

Marita Hannula, lärare på Mehede skola, är en av cirka 15 villaägare som bor längs Söderforsvägen. Hon vill inte betala för underhållet.

– I så fall får vi sätta upp vägtullar eller vägkameror för andra som nyttjar vägen.

Kommunens ansvar?

Ett 20-tal bybor var nyligen på en lantmäteriförrättning. Syftet är att avgöra vem som framöver ska sköta vägen, vägföreningen som redan finns i samhället eller kommunen. Redan 1995 beslutade Vägverket att det inte längre var en allmän väg som de ska sköta. De ansökte om förrättning för att avgöra vem som i stället ska ha ansvaret. På mötet framkom att både kommunen och Trafikverket har betalat för skötseln de senaste åren.

Fastighetsägarföreningen har skickat en förfrågan till kommunen om de tänker ta över vägen.

– Vi håller på att utreda det just nu, säger planarkitekt Helena Gåije.

Mer läsning

Annons