Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor räddade hus från att brinna ned på Valborg

/
  • Johan Wennberg vid huset i Sandby där branden startade. Johan var en av ett 20-tal bybor som hjälpte till vid släckningsarbetet.
  • Av boningshuset på en av fastigheterna återstår bara ett sorgligt, rött skelett.
  • Genom att klättra in och släcka branden under taket räddade förmodligen Johan Wennberg och andra bybor ladan från att brinna ned. Tord Sundberg (närmast kameran) är mycket tacksam.
  • Lågorna jämnade brygghuset med marken.

Byborna i Sandby spelade an avgörande roll under storbranden på Valborgsmässoafton.
Innan räddningstjänsten var på plats hade de inlett släckningsarbetet.
– Alla gjorde vad de kunde efter sin förmåga, säger Johan Wennberg.

Annons

Han var först på plats under de dramatiska händelserna på eftermiddagen och kvällen. Tillsammans med mannen som bodde i huset plockade han ut värdesaker.

– Det var bland annat hans nyckelharpa och en dator, berättar Johan Wennberg.

Mannen ringde SOS-Alarm. Huset var övertänt på fem minuter. Det tog en kvart innan räddningstjänsten var på plats. Strax innan kom 15-20 bybor, både män och kvinnor.

– Vi plockade bort allt brännbart vid ladan intill, berättar Johan Wennberg.

Den byggnaden klarade sig. Vinden gjorde dock att gnistor flög till intilliggande fastigheter. Wennberg berättar att byborna släkte mindre gräsbränder som uppstod. Ett brygghus tog eld och brann ned. Byborna sprutade vatten på boningshuset intill, men det gick inte att rädda. Nu återstår bara ett rött träskelett.

– Jag hade varit och handlat och när jag kom fram såg jag att det började brinna i ena gaveln, säger mannen som bodde i huset.

Det var han och syskonens föräldrahem och de är nu på plats för att prata med försäkringsbolaget. Intill ligger ytterligare en fastighet. Där i en lada brann det i spillertaket under plåten.

– Jag och några till klättrade in och släckte. Brandmännen sprutade bara vatten utifrån på plåten.

I ladan stod flera traktorer och andra värdefulla jordbruksmaskiner. De släpades ut. Fastigheten är Tord Sundbergs föräldrahem. Tord Sundberg, som bor i Gävle, fick vid halvsextiden veta att det brann överallt i Sandby. Han kom till en rökfylld gård där både hus och maskiner överlevt branden.

– Byborna ska ha all heder. Jag fick rådet av räddningstjänsten att stanna här några dagar och bevaka ladan, säger han.

Se också: I Arbetarbladet I DAG i videospelaren här ovanför kan du se ett filmklipp från platsen.

Mer läsning