Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian lever och jobbar på campingen

/
  • PÅ VÄG. Christian Öman har besökt Ängskärs havscamping varje sommar så länge han kan minnas, i år är det hans arbetsplats.

Under sommaren delar Christian Öman husvagn med mormor och morfar. På så vis har han nära till jobbet som campingmedarbetare på Ängskärs havscamping, fem mil nordöst om Tierp. – Jag vill ha något att göra så jag inte ligger och sover bort hela sommaren, säger han.

Annons

Ängskärs havscamping är en bekant plats för Christian Öman från Gävle. Hans mormor och morfar har haft sin husvagn uppställd där så länge han kan minnas.

– Jag är nästan uppvuxen här, säger han.

Men i år har campingen fått en annan, allvarligare, betydelse. Nu är det inte avkoppling, utan jobb som gäller. Christian har arbetat sedan i början av juli och slutar den 10 augusti. Han serverar mat, checkar in campinggäster, säljer glass och minigolfrundor.

Staffan Callerud är arrenderar campingen och hade redan tidigare fått upp ögonen för Christian.

– Han var så rask på att tvätta husvagnar. Det jobbet har han gjort åt mig förut, säger Staffan Callerud.

Christian visar runt på området och vi går förbi servicebyggnaden med duschar och toaletter. Dagen innan rensade han stigen här från kottar, och konstaterar snabbt att nya redan har fallit ned från de höga tallarna runt om.

Framför hans sommarbostad, mormor och morfars husvagn, står en cykel upp och ned.

– Det är punktering så jag får gå till jobbet varje dag, säger Christian och tittar bort mot receptionen som ligger några hundra meter bort.

Jobbet på campingen är hans andra sommarjobb i år. Det första var på ett betongföretag i Gävle där han sågade betong.

– Det jobbet var mer fysiskt krävande. Det här handlar mer om service och att kunna ta människor. Det tråkigaste är när det inte kommer folk, när det är mycket att göra går tiden fort, säger han.

Det är första gången i servicebranschen och han gillar det.

– Jag har nog ganska lätt att kommunicera med människor. Det känns i alla fall mycket bättre nu än första dagen.

Arbetstiden är vanligtvis mellan 12.00 och 21.30. En dag i veckan arbetar han mellan 9.00 och 18.00.

Han jobbar alla helger och är istället ledig måndag och tisdag. Lönen är 80 kronor i timmen, plus ob-tillägg och semesterersättning.

– Det är lite lägre än mitt förra jobb, men det funkar, säger han.

Mer läsning

Annons