Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crossen lyfter med inomhusbana

/
  • Jonas Bergström, 18 år, Järlåsa, flyger fram i motocrossbanan vid Arvidsbo grustäkt utanför Tierp.
  • Adam och Jonas och Olivia kör cross.
  • Adam Lenell. Eskilstuna, ger sig ut i banan.
  • Adam Lenell och Jonas Bergström byter om innan åket.
  • Adam Lenell tycker att motocrossbanan vid Arvidsbo är lagom utmanande.
  • Jonas bergström, Järlåsa, och Adam Lenell, Eskilstuna siktar båda på junior-SM
  • Innan åket behöver man se över utrustningen. Här hjälper tränare Jonas Algotsson sina adepter Jonas Bergström och Adam Lenell. På bilden också Olivia Winestedt som även hon har motocross som specialidrott på gymnasiet

Nyligen stod det klart att det ska bygga en inomhusbana för motocross i Tierp.
Något som givetvis glädjer både elever och lärare på motocrossutbildningen.
– Jag är nybörjare och tycker inte om att köra utomhus på vintern. Det ger heller inte samma träning, säger 16-åriga Olivia Winestedt, Sundbyberg.

Annons

Hon går första året på det naturvetenskapliga programmet med motocross som idrottsspecilaliseringen . Olivia Winestedt berättar att hon började på natur i Bromma men bytte då en kompis till henne går enduroinriktningen i Tierp.

– Det lät kul, säger hon.

Hon är en av 23 ungdomar från Norrköping i Söder till Kiruna i norr som har möjlighet att i Tierp köra motocross eller enduro på skoltid. Ungdomarna tränar 5-6 timmar i veckan under skoltid samt varje dag utom fredag på ledig tid. Inomhusbanan som ska stå klar i höst ökar möjligheten till träning.

– Vi kommer att använda inomhushallen mellan oktober och april. i dag tränar vi en gång varannan vecka i en inomhushall i Vallentuna, i vår hall kommer ungdomarna att få träna två gånger i veckan på skoltid, säger Roger Kroon, som är samordnare för utbildningen.

Kroon berättar att nyheten om hallen har fått ännu fler ungdomar att intressera sig för utbildningen i Tierp.

– Vi räknar med att ta in 25 stycken i höst.

Kroon säger att bygget av en egen hall också är viktig för föräldrarnas plånbok. Det är nämligen mycket dyrt att köra cross på vintern.

– Det går på 15 000-17 000 för en vinter i form av dubbdäck och mer slitage på hojen.

Åter till ungdomarna som tränar cross eller enduro på skoltid. Jonas Bergström, 18 år, Järlåsa, och Adam Lenell, 16 år, Eskilstuna, instämmer i att en hall ökar möjligheten till träning. Adam och Jonas berättar att de har hjälp på tävlingar av pappor som mekar med hojen. Men i Olivias fall är mamma Gunilla Lindgren det stora stödet.

– Hon har kört roadracing och är kortare än mig. Mamma säger att jag ska kämpa på och att det alltid går att höja sadeln.

Mer läsning