Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagbarnvårdare ryter till i Örbyhus

Dagbarnvårdarna i Örbyhus får ett rejält bantat bidrag till lek- och lärmaterial.
Från tidigare 2 500 kronor per år till 1 000 kronor.

Annons

– Det hade vi för 14 år sedan, säger dagbarnvårdare Annelie Ljungqvist i Örbyhus.

Hon är starkt kritisk till minskningen av bidraget och har skrivit ett öppet brev till samtliga politiker och berörda chefer i Tierps kommun. Att bidraget i år mer än halveras slår hårt mot verksamheten framhåller Annelie Ljungqvist som jobbat som dagbarnvårdare sedan 1998. Hon har sex barn inskrivna hos sig.

– Det blir till att använda gamla spel, pussel och pennor. Och att åka på utflykt blir det inte tal om.

Arbetsgivarens argument att dagbarnvårdarna i Tierp har 1 000 kronor tycker hon inte duger.

– Att alla dagbarnvårdare ska ha samma ersättning tycker jag är bra. Men jag tycker att alla har rätt till 2 500 kronor, säger Ljungqvist som vill ha svar på hur mycket en plats kostar hos en dagbarnvårdare jämfört med en plats i förskolan.

Produktionschef Lars Broberg framhåller att det kostar mer att ha barn hos dagbarnvårdare än i förskolan. Han har dock inga aktuella siffror.

Annika Lagman, förskolechef i Örbyhus, håller med om att det är väldigt lite pengar de får. Samtidigt betonar hon att de prioriterar att ha bra bemanning. Budgeten för förskoleverksamhet och dagbarnvårdare är densamma i år – men barnantalet har ökat.

– Dagbarnvårdarna delar lokal med förskolan två dagar i veckan och då finns det möjlighet att samordna vissa inköp.

Lagman betonar också att bidragsminskningen är ett led i att öka tänkandet kring hållbar utveckling. Att använda sig av gamla leksaker behöver inte betyda försämrad kvalitet, menar hon. Lagman berättar också att det finns lärmaterial för språkutveckling att låna i Tierp.

– Vi har rättat oss efter de pengar vi fått, säger Lagman.

Mer läsning

Annons