Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för spelmansstämman i Eric Sahlströms anda

1975 hölls Eric Sahlströms spelmansstämma i Vendel för första gången. Nu, 41 år senare, lever traditionen vidare. I helgen är det dags för musik på nyckelharpa och fiol och en och annan svängom på dansbanan.

Annons

Stämman anordnas söndag 24 juli i Ottarsborg i Husby, Vendel. Kvällen innan är det förstämma i Vendels kyrka med konsert och buskspel. Sonia Ahlström, själv riksspelman och dotter till Eric Sahlström, säger att hennes pappa blev väldigt stolt och hedrad då en stämma i hans namn inrättades.

– Han fick ju vara med om den också i många år, säger Sonia om pappan som dog 1986.

Erics låtar är kända för att vara väldigt avancerade, hur svårt är det att spela ett stycke av honom?

– Det är rätt så svårt, men man känner man att de är gjorde för nyckelharpa. Det är äkta nyckelharpsmusik, svarar Sonia Sahlström.

Så när du spelar en av hans låtar och drar fel med stråken tittar du upp emot himlen och ber om ursäkt...

– Nej, du han var inte sådan. Han var väldgit generös och tillåtande när man spelade. Han tyckte att det var bra om man gjorde på sitt sätt.

Sahlströmarna uppträder från scenen 12.30 under stämman. Från vänster - Esbjörn Hogmark, Olle Sahlström, Kristin Sahlström, Håkan larsson, Sonia Sahlström  och Sigurd Sahlström.

Åter till sjävla spelmansstämman. Annika Ekstav, som är med och arrangerar, säger att det brukar komma runt 300 spelmän till evenemanget.

– De kommer från Japan och USA, många kommer utifrån. De flesta duktiga uppländska spelmännen brukar också vara på stämman. Dessutom är det spelmän från andra delar av Sverige. Många som är nyckelharpsintresserade lägger sin semester efter det här, säger Annika Ekstav.

Under söndagen hålls en spelworkshop för barn mellan fem och tolv år. Musikstunden leds av gruppen Folkungar från Gävleborg. I början av veckan hade drygt 30 barn anmält sig. Här kan den som aldrig spelat en ton förut delta. Inte nog med det, Efter 1,5 timmes träning ska var och en kunna spela en riktigt bra låt.

– Gruppen kommer med en buss med 40 fioler och smågitarrer - guitalele. De turnerar på heltid med det här på skolor. Jag har varit i Dalarna och sett hur de gör fantastiska workshops med barn på kort tid, berättar Annika Ekstav.

– Barnen får låna fioler som är stämda för att det ska gå lätt. På fiolerna sitter små klistermaräken för att barnen ska förstå var de ska sätta fingrarna. Gruppen lär ut på ett väldigt pedagogiskt sett hur man får ljud ur instrumenten. Det blir en jätterolig musikupplevelse för barnen som avslutas med att de får gå upp på scenen på stämman och spela. Det kan vara en folkmusiklåt som barnen får hitta på text till och sjunga.

Är inte det här ett hån mot alla musikskolor ute i landet, det tar väl hur lång tid som helst att lära sig spela ett instrument?

– Nej, det är meningen att barnen ska bli sugna på att börja spela och få inspiration att söka till kulturskolan som det heter nu för tiden.

Musikupplevelsen i Vendel drar igång redan på lördagskvällen med en förstämma i Vendels kyrka. Då uppträder värdsmästaren på nyckelharpa och riksspelmannen Anders Mattsson ihop med multimusikanten Maria L Hallengren. Programmet har titeln "Att komma hem". Duon bjuder på egen musik blandat med låtar av Eric Sahlström och Hjort- Anders.

– Jag förväntar mig en väldigt trevlig musikupplevelse. Anders Mattsson är väldigt skicklig, han är väl en av våra allra främsta på nyckelharpa i dag. Han bor numer i Vendel och vi är väldigt glada för att de vill komma och spela. Anders Mattsson bodde i närheten av Eric Sahlström när han var grabb och han har Eric Sahlström som förebild spelmässigt, säger Annika Ekstav.

Gruppen Folkungar lär barn att spela intrument på ett väldgit pedgogiskt sätt. På bara 1,5 timme kan de kompa en låt. Våren  fick eleverna i klass 2B, Sörbyskolan i Gävle, ta del av knepen.

Söndagen inleds med spelgudstjänst med nyckelharpa och fiol innan själva stämman börjar kl 13 med invigningstal av Leif Alspsjö och med Ditte Andersson som konfrencier. Sedan drar Sonia Sahlström ingång musiken genom att bjuda upp spelmännen på scen till ett allspel. Ytterligare en ingrediens i stämman är dans. Både i form av folkdansuppvisng med Tensta foklkdanslag och dans till Trollrike spelmän och Tensta spelmanslag.

Dessutom ska Sahlströmmarna spela från scenen strax efter invigningen av stämman.

– Vi består av barn, barnbarn och en måg, Som mest är vi sex stycken, berättar Sonia Sahlström.

Stämman arrangeras av Vendels hembygdsförening och IK Rex gemensamt.

Mer läsning

Annons