Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Danskar tar över Upptåget

/
  • TAR PLATS. Nu tar DSB Uppland över Upptåget från SJ. Här kliver affärsområdeschef Lena Eriksson ombord.
  • TANKFULLT. Lena Eriksson, affärsområdeschef på DSB Uppland AB som tar över driften av Upptåget grunnar på hur de kan öka antalet resenärer samtidigt som bekvämligheten blir större.
  • TÅGET. Lena Eriksson, affärsområdeschef på DSB uppland AB och Sture Jonsson, informationschef på UL, berättade om Upptåget framtid på en pressträff i Tierp.
  • VÄNTAN. Thomas Montgomery och Sture Jonsson, UL, väntar ihop med Lena Eriksson, DSB Uppland AB, på Upptåget från Tierp till Upplands Väsby.
  • HOPPFULL. Tågvärden Anneli Nordpalm hoppas på bra kommunikation mellan de driftansvariga och tågpersonalen då DSB Uppland tar över driften.

Nu tar danskägda DSB Uppland över driften av Upptåget från SJ.

I uppdraget ingår att öka resandet.

Annons

– Man kan tänka sig tätare turlista och längre tåg, säger  Lena Eriksson, affärsområdeschef på DSB Uppland AB.

Någon konkret tanke hur fler ska lockas att välja Upptåget har inte Eriksson i dag.

– Jag ska diskutera frågan med UL, säger hon.

I det tioåriga avtalet som DSB Upplands tecknat med Upplands Lokaltrafik (UL) ingår en fast och en rörlig del. I den rörliga delen får trafikbolaget betalt efter antalet resenärer.

Eriksson säger att hon ska se vad som kan göras för att öka bekvämligheten för passagerarna. i dag måste många stå på Upptåget.

– Jag har de tåg jag har, säger hon.

Sture Jonsson, informationschef på UL, säger dock att de vill leasa ett elfte tågset vilket skulle öka kapaciteten.

– Landstinget måste ge ekonomiska garantier för det. Frågan ska upp i landstingsfullmäktige innan midsommar, säger Jonsson.

DSB Uppland tagit över all personal från SJ som ville, vilket var flertalet. Det blir cirka 85 anställda på Upptåget - lokförare och tågvärdar. En nyhet för personalen är att det också blir en depå i Gävle förutom den i Tierp.

Eriksson säger att resenärerna förhoppningsvis inte ska märka någon skillnad vid övertagandet förutom nya uniformer på personalen. Kortpriserna ligger fast.

Blir det servering på Upptåget framöver?

– Det kan man tänka sig, men det finns inget bestämt i dag.

Mer läsning

Annons