Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bygga ut i hamnen

/
  • KÄNDISAR. Ewa och Calle Landfors är välkända på Hållnäshalvön. De startade företaget Kalles fisk för tio år sedan och nu vill de ta nästa steg och satsa på övernattningsstugor nere på kajen. De har också vågat anställa sonen Frans och har planer på sportfisketurism.
  • LIV I HAMN. Familjen Landfors vill att Fagervikens hamn ska vara levande. I dag består kajen av en stor grusplan men om kommunen godkänner familjens idéer kan det om några år stå övernattningsstugor på den gamla kajen.
  • ”HÄR SKA DET LIGGA”. Frans Landfors visar var familjen vill bygga stugor för övernattning. ”Här på grusplanen”, säger han och konstaterar att övernattningsgästerna kommer att få en mycket trevlig utsikt över Saltpanneviken.

Entreprenörerna Ewa och Calle Landfors har nya planer för Fagervikens hamn. Fiskebutiken ska få en serveringslokal och nere på bryggan vill familjen bygga sjöbodar och kokhus för övernattning.
– Vi vill hålla Fagerviken levande i framtiden, säger paret.

Annons

I över tio år har bybor och turister kommit till Fagervikens natursköna hamn för att köpa fiska av Ewa och Calle Landfors.

– Från början vågade vi knappt ha en butik, men nu vågar vi ta nästa steg i utvecklingen, säger paret och ler.

De har anställt sonen Frans och i dagarna lämnade de in en ansökan om bygglov.

Stora planer

Planen är att bygga sju sjöbodar och fem kokhus som kan användas som övernattningsstugor. Paret vill också bygga ett servicehus med dusch och toalett, installera eluttag för husvagnsbesökare och bygga en veranda för servering och eventuellt konferenser.

– Vi äger hela bryggan och den börjar bli gammal och måste renoveras, så varför inte satsa ordentligt, säger Calle och pekar ner mot kajen där fiskebåten ligger.

Han berättar att de vill bygga de fem övernattningsstugorna på kajens gamla del, som i dag är en grusplan med ett gäng buskar, och att den nya delen på kajen ska lämnas orörd.

– Vi vill att Fagerviken ska leva, och då tror vi att en levande hamn kan locka turister, säger Ewa Landfors.

Stora planer

Förutom satsningen på övernattning har familjen också planer på att erbjuda sportfisketurism.

– Vi tror att det finns en efterfrågan, både för sportfiske och övernattning, säger Calle.

För att Ewa och Calles planer på att locka turister till Saltpanneviken ska bli verklighet krävs en detaljplaneändring och på kommunen är man positiva till initiativet.

– Här ser vi entreprenörer som vill hålla liv i landsbygden och det måste vi verkligen ta tillvara. Deras idéer kanske kan leda till både fler turister och fler fastboende, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Göran Carlsson (S) och berättar att kommunens byggkontor nu ska se över en eventuell detaljplaneändring.

Mer läsning

Annons