Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deltidare får helgjobben inom Räddningstjänsten

/
  • Nu förändras Räddningstjänsterna i Tierp och Östhammar. Politikerna har bestämt att deltidare ska ersätta heltidare under nätter och helger. På bilden jobbar Räddningstjänsten i Tierp med eftersläckning av branden i fritidsgården Unkan.

Räddningstjänsten i Tierp och Östhammar förändras. Ansvariga politiker har beslutat att deltidare ska ersätta heltidare under nätter och helger.

Annons

Beslutet fattades under fredagen av direktionen, som styr över kommunernas gemensamma räddningsförbund. Förslaget från räddningschef Lars-Erik Falk ska spara 1,7 miljoner kronor om året.

Det innebär att tio heltidstjänster försvinner och lika många deltidsbrandmän anställs.

– Vi beslutade att räddningschefen till direktionens möte i februari ska presentera en genomförandeplan, säger Jacob Spangenberg (C) kommunalråd i Östhammar och vice ordförande i direktionen.

Varför var det ett bra förslag?

– Det ger en höjd beredskap och en tydligare organisation samtidigt som man sparar pengar.

Både fack och enskilda brandmän har uttryckt sitt missnöje över förslaget.

En synpunkt är att heltidare har mer utbildning och mer vana än halvtidare.

På direktionens möte behandlades tre kritiska skrivelser från brandmän. Spangenberg säger att politikerna ”noterat” att de finns.

– På de fem samverkansmöten har bara det här förslaget diskuterats, det har inte kommit fram några andra förslag i organiserad form.

Brandmannen Lennart Norén, ombud för Kommunal, kräver mer av politikerna.

Tror det blir sämre

– Vi har lämnat synpunkter på olika saker och hoppas att politikerna kommer tillbaka till oss.

Brandmannen Roine Jansson, Östhammar, har lämnat synpunkter på förslaget. Han menar att blir svårt att få tag i deltidare och att effektiviteten blir sämre. Han tycker att kommunerna ska använda en del av regeringens extrapengar till räddningstjänsten och därmed undvika uppsägningar.

Mer läsning

Annons