Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir drag i Tierp

/

Tierp är ytterligare ett steg närmare att bli en motorsportstad. Skolinspektionen har till slut godkänt motorgymnasiet.

– Det blir rätt så körigt den närmaste tiden, vi ska vara igång om sju månader, säger Yrkesakademins vd Lars-Göran Hagström.

Annons

Till hösten kan de tre programmen starta, ett fordons- och transportprogram, ett teknikprogram och ett samhällsvetenskapligt program. Från början blir det möjligt att söka någon av inriktningarna dragracing, rallycross eller karting. Skolan har tillstånd för 60 elever till den första årskursen.

Letar elevbostäder

Lars-Göran Hagström, som fick det positiva beskedet på måndagsmorgonen, berättar att högsta prioritet nu är att hitta lösningar för elevboende. De flesta elever väntas nämligen komma från andra kommuner.

– Vi måste kunna erbjuda boende för eleverna och de lokalerna måste byggas. Det finns inte tillräckligt många rum lediga i Tierp i dag, säger Lars-Göran Hagström.

Yrkesakademin är också en av parterna i Tierps Arena-projektet. Lars-Göran Hagström är orolig även för övernattningsmöjligheterna i samband med evenemang på arenan.

– De är bristfälliga, det finns inte tillräckligt många hotellrum. Vi tittar därför på att kunna kombinera elevboende med ett vandrarhem.

Var det positiva beskedet väntat?

– Det är förbannat svårt att få tillstånd för frigymnasium i dag, nästa alla får avslag. Jag trodde inte att det skulle gå så här bra, att vi fick alla platser och inriktningar vi vill ha. Det är jättepositivt, säger Lars-Göran Hagström.

Motorgymnasiet kommer i första hand att rikta sig till ungdomar i Sverigeeliten. Yrkesakademin ska kontakta alla ungdomar inom de tre sporterna i rätt ålder och som har tävlingslicens, för att berätta om vad de har att erbjuda.

– Förhoppningsvis någon bli antagen från trakten också, säger Lars-Göran Hagström.

Oro för Högbergsskolan

Elevantalet på Högbergsskolan i Tierp väntas de närmaste åren sjunka från 750 till mellan 500 och 600. Skolinspektionen uttrycker i sitt beslut en oro för att motorsportgymnasiet kan få negativa konsekvenser för den redan utsatta Högbergsskolan. Samtidigt läggs stor vikt vid att kommunen är positivt inställd till satsningen på motorgymnasium och till Tierps Arena.

Mer läsning

Annons