Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här är en plats för ordet”

/
 • BIBLIOTEK. När missionshuset i Mehedeby var aktivt hölls här, förutom religiösa sammankomster, också skolavslutningar och luciatåg. Nu är det en litterär boning där Arne Ruth har             ställt upp sin samling med cirka 10 000 böcker.
 • 113-ÅRING. Missionshuset i Mehedeby, med sina spröjsade fönster med färgat glas, invigdes 1898.Foto: Conny Svensson
 • SAMLARE. Arne Ruth är också en samlare av gamla radioapparater. Han har allt från apparater med hörlurar till kombinationsexemplar med radio och grammofon i samma möbel.Foto: Conny SvenssonMEDFLYTTARE. Misch-Misch följde med från Berkinge som var den första orten i Norduppland där Arne Ruth ägde ett hus.Foto: Conny Svensson

Missionshuset i Mehedeby har blivit en litterär boning.

I salarna finns 10 000 böcker och 150 gamla radioapparater.

Annons

– Det här är en plats för ordet. Både det skrivna och det lyssnade, säger publicisten Arne Ruth som köpte missionshuset för två år sedan.
Han har i kyrkobyggnaden inrymt sitt privata bibliotek som tidigare magasinerades. Böckerna står i dubbla rader i tio bokhyllor längs väggarna. Boksamlingen förstärker den fridfulla miljön i missionshuset, med sin predikstol, gudsord på väggarna och sittmöbler på en stor varm matta.
Det är mestadels idéhistoriska, historiska och politiska böcker. På flera språk. Arne Ruth säger att han läst cirka 1 000 av böckerna och att han använder mycket av samlingen till sin research. Just nu håller han på med en artikel till en norsk tidskrift om begreppet folkbildning och ett jobb till Dagens Nyheter om den fängslade journalisten Dawit Isaak. Ruth menar att kunskap i en bok ofta är bättre än att ”googla” fakta på internet.
– Jag kan stryka för och lägga lappar på viktiga ställen.
Arne Ruth har genom hela livet samlat på böcker. Intresset för det skrivna ordet väcktes redan som åttaåring.
– Hemma i Bengtsfors hade vi en bibliotekarie, Harald Wallin, som var en folkbildare. Han visade mig böcker på ett fint sätt, det var inga magistertakter.
Fast den första bok som Arne lånade tappade han bort. Ledsamt för den lilla pojken men utan skäll från bibliotekarien.
– Det var ”Fölet Birka försvinner” av den danska författarinnan Annik Saxegaard.
Jonas Ronnerfors, som är från Mehedeby och gör rörjobb åt Arne, tittar in. Han säger att Mehedebyborna är mycket tacksamma för att missionshuset bevaras.
– Här har man varit på hur många skolavslutningar som helst. Och från läktaren tittade vid ned på luciatåget.
I kyrksalen står två smala bokhyllor med skönlitteratur – 150 böcker varav många klassiker. De har en privatperson köpt efter den nedlagda biblioteksfilialen i Mehedeby.
– Han frågade om jag kunde ha böckerna här. Nu kan Mehedebyborna låna böckerna av mig, säger Arne Ruth.
På kyrkläktaren finns många gamla fina radioapparater. De är från 20- till 40-talet. Man kan riktigt föreställa sig det klassiska anropet ”Stockholm-Motala, Stockholm-Motala” som användes i radions barndom.
– Radio är mitt andra stora intresse. Som åttaåring byggde jag en kristallmottagare efter att jag skickat efter grejor från hobbyförlaget i Borås.
Nyligen hade Arne Ruth och hans hustru Haideh Ruth-Daraghi en stor invigningsfest av biblioteket. Över 100 gäster var bjudna, både lokalbefolkning och människor från Uppsala, Gävle, Stockholm och andra länder. Ruth säger att han framöver ska ha diskussionsaftnar i kyrksalen men också fester.
– Jag har gjort i ordning ett gästrum så att den som vill forska kan bo kvar här.
Han framhåller Norduppland som en bra plats att leva på och ett område med en rik historia.
Själv växlar han mellan lägenheten i Stockholm och den röda trävillan i Mehedeby som ligger intill missionshuset. Ruth säger att hans vänner i Stockholm inte förstår hur snabbt man tar sig med Upptåget till Mehedeby.
– Det går på en dryg timme. En del har fritidshus närmare Stockholm men det finns inga kommunikationer dit.

Mer läsning

Annons