Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det här slår mot alla grisbönder”

/
  • Peter Sahlin vid Strömsbergs gård menar att de avsöjanden om vanvård som gjorts hos ett 90-tal grisbönder i landet slår även mot dem som sköter sig.

En grisbonde i Uppsala län har polisanmälts för brott mot djurskyddslagen.

Detta efter Djurrättsalliansens uppmärksammade granskning.

- Det här slår mot alla som gillar sitt jobb och sköter om sina grisar, säger Peter Sahlin vid Strömsbergs gård utanför Tierp.

Annons

Peter Sahlin blev förvånad när han såg bilderna från de anmälda lantbruken.

-Det ser vidrigt ut. Men jag hoppas att det kan komma fram något gott ur allt detta, säger Peter Sahlin vid Strömsbergs gård utanför Tierp.

Ett 90-tal grisbönder i landet har polisanmälts efter organisationen Djurrättsalliansens avslöjande om misstänkt vanvård. Något som får myndigheterna att reagera.

I hela landet finns cirka 1,8 miljoner grisar – de flesta på gårdar i södra Sverige.

Enligt Länsstyrelsen i Gävleborgs län finns inga större grisgårdar i Gästrikland. Det fåtal som finns ligger i Hälsingland.

I Uppsala län finns 20 000 grisar fördelade på 180 gårdar av varierad storlek.

En av gårdarna har polisanmälts efter Djurrättsalliansens bilder.

-Det ser inte ut som att grisarna har det bra där och vi ska snart göra en inspektion, säger Henrik Ericsson, länsveterinär vid Länsstyrelsen i Uppsala län.

Av runt 500 anmälningar årligen om misstänkt vanvård av djur rör de flesta hundar och katter. Ett tiotal gäller grisgårdar. I fjol resulterade det i en polisanmälan.

Just nu finns anklagelser om vanvård mot en annan gård i länet som myndigheten ska följa upp.

Trots att länsstyrelsen inte känt till den nu polisanmälda gården är Henrik Ericsson tveksam till Djurrättsalliansens metoder.

-Det är bra att bristerna kommer fram, men jag är måttligt förtjust i metoden. Dels så får de inte gå in på gårdarna och dels kan det vara farligt för djuren.

Peter Sahlin har ekologisk grisuppfödning utomhus. Han blev förvånad när han såg bilderna som förekommit i olika medier.

-Min bild är att de flesta grisbönder gör så gott de kan. Letar man fel så kan man alltid hitta det, men här fanns det fel som inte går att förklara.

Han tycker att det är bra att Scan agerat och stoppat de anmälda grisbönderna som är länkade till dem.

-Det som oroar är att folk nu ska börja köpa utländska produkter istället. Min uppfattning är att det inte finns något land som sköter grisarna bättre än i Sverige.

Mer läsning

Annons