Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli tillsyn av barnaärenden i Tierp

/
  • Länsrätten fattar besluten. Socialkonsulent Gunilla Westerdahl på länsstyrelsen poängterar att det är länsrätten som fattar beslut om omhändertagande av barn. Kommunens politiker kan bara göra en sådan begäran.

Länsstyrelsen bestämmer inom kort om de ska göra en tillsyn av barnaärenden i Tierps kommun.
– Det kan bli en tillsyn om det enskilda ärendet eller hur de generellt handlägger barnaärenden, säger socialkonsulent Gunilla Westerdahl.

Annons

Arbetarbladet berättade i går att myndighetschefen Freddie Eriksson har begärt en sådan granskning av länsstyrelsen. Han påstår att ett par högre chefer låter ekonomin styra begäran om omhändertagande av barn. Det specifika fallet handlade om en familj med fem barn.

– Om vi gör en tillsyn handlar den om handläggningen inte vem som sagt vad, säger Gunilla Westerdahl.

Hon vill göra ett påpekande angående rapporteringen i media om omhändertagande enligt LVU (Lagen om vård av unga).

– Politikerna i utskottet kan bara göra en begäran till länsrätten om ett omhändertagande. Sedan är det en noggrann juridisk prövning i länsrätten om det finns fog för ett omhändertagande. Länsrätten brukar dock gå på kommunens begäran, det är bara riktigt allvarlig problematik som kommer dit.

Förra året gjorde länsstyrelsen på regeringens uppdrag en tillsyn ur barnperspektiv av socialtjänsterna i Uppsala läns kommuner.

– Tierp fick kritik vad gäller dokumentation i familjeärenden. Vid en uppföljning hade de rättat till en del av bristerna.

I år ska länsstyrelsen göra en förnyad tillsyn med samma perspektiv i en del av länets kommuner, vilka är ännu inte bestämt. Conny Svensson

Annons