Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det vi avslöjar är sanningen

/

Annons

För ett år sedan fattade Arbetarbladet beslut om att benämna Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti. Efter det har jag fått enormt många mejl, brev och telefonsamtal från SD-anhängare som med emfas hävdar att SD inte alls är ett rasistiskt parti.

Arbetarbladets granskning visar det vi tyvärr redan visste. Sverigedemokraterna är ett riksdagsparti som inte är likt något annat, Sverigedemokraterna är ett parti där många av de förtroendevalda sprider rasism.

Expressen har under denna vecka publicerat reportern David Baas utmärkta granskning om hur förtroendevalda nämndemän formulerar sig på nätet. Granskningen är gjord tillsammans med Researchgruppen, som tidigare arbetat med Expressen och även Aftonbladet, TV4 och Sveriges Television. Drygt 6 000 personer som valts till nämndemän har granskats och resultatet visar tydligt att Sverigedemokraterna sticker ut när det handlar om nedsättande kommentarer om invandrare.

Sverigedemokraterna har också ett propagandamaskineri som inte är likt något annat partis. När Jimmie Åkesson, som är på väg tillbaka som partiledare för Sverigedemokraterna, intervjuades i Skavlan i fredags satt han där i studion, blek och tärd precis som SD ville framställa honom, det vill säga som en stark ledare på väg tillbaka, men ändå som ett oskyldigt offer för en ondsint journalist. Han fick högst relevanta frågor av Skavlan. Inte oväntat rasade SD-anhängarna, för Jimmie Åkesson får man uppenbarligen inte ställa kritiska frågor till. Över 300 anmälningar har hittills kommit in till granskningsnämnden för radio och tv.

Tänk er att Margot Wallström, Jan Björklund, Annie Lööf eller vilken annan politiker som helst suttit i en tv-studio och fått relevanta och kritiska frågor. Skulle 300 anmälningar ha kommit in då? Knappast. Det är så här Sverigedemokraternas anhängare arbetar och det är främst hatsajter som SD-närstående Avpixlat som hetsar fram den hätska stämningen.

Sverigedemokraternas anhängare har ett särskilt hat mot etablerade medier, som anses sprida osanningar och ägna sig åt att jaga och svartmåla Sverigedemokraterna. Det är förstås inte sant. Det är Sverigedemokraterna som ständigt avslöjar sig själva.

I den granskning som Arbetarbladet publicerar i dag granskar vi hur SD-politikerna i Gävle, Sandviken, Ockelbo, Hofors, Älvkarleby och Tierp samt Region Gävleborg agerar på Facebook. Vi gjorde granskningen genom att vi skapade ett Facebook-konto där vi utgav oss för att vara en 23-åring från Gävle som sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det aktuella Facebook-kontot har avslutats efter granskningen.

Vi lyckades bli vän med 23 av de 31 SD-politikerna som har Facebook. Resultatet är nedslående. 17 av SD-politikerna vi granskade gillar Facebook-sidor med rasistiskt innehåll eller sprider länkar från rasistiska hatsajter. Som hos så många andra SD-politiker riktas hatet främst mot muslimer.

Även efter denna granskning är jag övertygad om att Arbetarbladet kommer att få mängder av mejl där vi anklagas för att jaga, svartmåla och åsiktsregistrera SD-politiker. Vi är emellertid inte ute efter att svartmåla. Vår avsikt är att berätta sanningen om hur de förtroendevalda politikerna agerar.

Redan 2012 förklarade SD-ledaren Jimmie Åkesson nolltolerans mot "extremister, rättshaverister och rasister”. Många SD-politiker har fått gå sedan dess efter att de avslöjats. Många av de SD-politiker som ännu finns kvar fortsätter att sprida rasism. Det är sanningen, oavsett vad SD-anhängarna än säger.

LÄS OCKSÅ:

SD-politikernas hat på Facebook

"Utvisa utan rättegång"

Nämndeman sprider hat

Roger Hedlund: "Inget iögonfallande"

Ledare: SD är inte så korkat som Roger Hedlund påstår

Mer läsning

Annons